Simona Ionescu / Redactor Șef

România trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Cât de afectat va fi organismul

România trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Cât de afectat va fi organismul
În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România trece la ora de iarnă, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

În ultima duminică a lunii octombrie (în noaptea de sâmbătă – 26 octombrie spre duminică – 27 octombrie), trecem la ora de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă zi a anului

Odată cu trecerea la ora de iarnă, ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore. Potrivit informațiilor oferite de CFR Călători, trecerea la ora de iarnă nu va modifica mersul trenurilor în vigoare.

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers a fost reglementată printr-o directivă europeană în anul 2001. Vor da înapoi o oră majoritatea statelor europene. În România, ora oficială de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932. Potrivit www.astro-urseanu.ro, a avut o întrerupere între anii 1941-1979.

Cât de mult are de suferit organismul

În noaptea de 26 spre 27 octombrie vom trece la ora de iarnă

Potrivit specialiștilor, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers afectează organismul. Potrivit unui studiu, crește riscul de accident vascular cerebral cu un procent de 8%. Un alt studiu a constatat că schimbarea ceasului a fost asociată cu o creștere cu 11% a episoadelor depresive și a oboselii.

De altfel, atunci când nu vă expuneți suficient la lumina soarelui, corpul nu produce la fel de multă serotonină, substanța chimică a creierului responsabilă de reducerea anxietății și de creșterea stării de spirit.

Accidente la locul de muncă din cauza lipsei de somn

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers, susțin specialiștii, duce și la insomnii. Lipsa somnului poate afecta capacitatea de a gândi și de lua decizii, iar persoanele care nu dorm suficient sunt predispuse să facă mai multe greșeli și accidente la locul de muncă.

„Cu cât dormiți mai puțin, cu atât este mai probabil să cedați impulsurilor și mai puțin probabil să faceți alegeri bune”, a declarat Sabra Abbott, M.D., director al Clinicii de Medicină Circadiană Northwestern.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre