Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii, atacați din toate direcțiile. După ce au fost făcuți rasiști la Coldplay, putiniști la meciul cu Ucraina, acum comunitatea LGBT îi scoate homofobi

Românii, atacați din toate direcțiile. După ce au fost făcuți rasiști la Coldplay, putiniști la meciul cu Ucraina, acum comunitatea LGBT îi scoate homofobi
Românii sunt atacați din toate direcțiile zilele acestea. După acuzațiile de rasism în urma concertului Coldplay, victoria României în fața Ucrainei la meciul din cadrul Campionatul European de la Munchen s-a lăsat cu video-uri trucate și acuzații de susținere pro-rusă. Ultima acuzație a venit dinspre comunitatea LGBT, care i-a scos pe români ca fiind homofobi. Vom arăta în acest articol că totul e o mare minciună și o manipulare mizerabilă.

Românii sunt subiect de discuție pe buzele Occidentului zilele acestea și sunt atacați din toate direcțiile. Prima seară de concert Coldplay a generat un scandal monstru în presă, dar și pe internet, iar huiduielile românilor în momentul în care cântărețul de manele Babasha a cântat alături de Chris Martin au atras acuzații de rasism (n.r. acuzațiile se refereau mai degrabă la xenofobie, care este un termen mult mai potrivit căci înseamnă, conform DEX – atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul). 

Cu toate că în a doua seară de concert, Babasha nu a mai fost huiduit, ci aplaudat, acuzațiile au continuat să apară. Ulterior plecării din România, Coldplay a făcut o reclamă frumoasă țării, printr-un video în care au arătat imagini atât de la concert, cât și cu embleme superbe ale Capitalei precum Casa Poporului sau Palatul Regal. 

Românii au negat acuzațiile 

În comentariile lăsate la video-ul postat de trupa britanică, românii au clarificat întreaga situație. Aceștia au explicat că nu xenofobia sau rasismul au caracterizat momentul, ci pur și simplu faptul că publicul Coldplay nu ascultă manele ca și gen muzical. Un alt argument a fost cel al neintegrării corecte a momentului și a piesei lui Babasha.  

După prima seară de concert Coldplay, românii ai fost acuzați de rasism

„Dragă Coldplay, oamenii te iubesc și îmbrățișează valorile pe care le promovezi. Dar data viitoare când vii în România, te rog să faci niște cercetări în avans. Babasha nu cântă tipul de muzică pe care majoritatea fanilor voștri îl ascultă (în ciuda faptului că este în trend pe YouTube), el nu este discriminat (este în trend pe YouTube)”, a transmis un internaut român. 

Scandal și după meciul România – Ucraina de la Euro 2024

România a debutat în forță la Campionatul European din acest an, care are loc în Germania. Echipa României a bătut echipa Ucrainei cu 3-0, în meciul care a avut loc pe Allianz Arena în Munchen. Zeci de mii de suporteri au susținut echipa României din tribune. Un moment unic a fost acela în care imnul României s-a auzit cântat la unison de cei peste 30.000 de fani din tribune. 

După meciul cu Ucraina, românii au fost acuzați că sunt putiniști

Bucuria a fost însă umbrită ulterior de acuzațiile grave și totodată false care au apărut pe rețeaua de socializare X. O serie de video-uri ce îi înfățișau pe români pe Allianz Arena au fost editate, iar peste imagini s-a adăugat o scandare a numelui președintelui rus, „Putin”. Internauții au acuzat imediat românii că ar fi putiniști, iar pe X (fostul Twitter) au apărut nenumărate comentarii anti români. 

Rețeaua X, cunoscută pentru explozia de fake news 

Nu este prima oară când rețeaua de socializare a lui Elon Musk este bombardată de fake news-uri. În momentul în care Musk a achiziționat Twitter și a redenumit rețeaua în X, și-a făcut publică intenția de a nu cenzura absolut nimic, nici măcar știrile false. S-a ajuns astfel la imposibilitatea de a filtra informațiile relevante de cele false. Cu toate că există anumite filtre care detectează fake news-ul, problema pare scăpată de sub control. 

 

Acuzațiile de afinitate pro rusă la adresa românilor au fost combătute chiar de către Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina (StratCom UA): „Suporterii români au strigat numele «Putin» la meciul dintre echipele naționale ale Ucrainei și României”. Acesta este un fake!”, arată StratCom UA într-o postare pe Facebook. „Adevărul: acest video este fake. Cei care l-au realizat au înlocuit coloana sonoră. În clip, autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte”, a mai transmis StratCom UA. 

Comunitatea LGBT are și ea ceva de zis: românii sunt și homofobi 

După ploaia de acuzații din ultima săptămână, iată că vine și una nouă: comunitatea LGBT acuză și ea românii, de homofobie de data aceasta. Totul a pornit de la ILGA-Europe (regiunea europeană a Asociației Internaționale Lesbiene, Gay, Bisexuale, Trans și Intersex), care a creat „Harta Curcubeu” a Europei în 2023. 

Românii, acuzați că sunt homofobi
Sursa: Captură ILGA

Harta și-a propus să analizeze în ce manieră sunt respectate drepturile persoanelor trans și intersex în țările de pe continentul european. Conform ILGA, România este aproape de capătul clasamentului, cu un procent de doar 18% în ceea ce privește respectarea drepturilor LGBT. Tot cu procentaje scăzute apar și țări precum Polonia, Monaco, Belarus, Turcia, dar și Rusia, care au primit, alături de România, culoarea roșie. 

România a incriminat încă din anul 2000 discriminarea 

Contrar acuzațiilor, România s-a aliniat ușor-ușor la directivele europene în ceea ce privește drepturile LGBT. Cu toate că, la fel ca în orice altă țară europeană, legislația trebuie adaptată constant timpurilor actuale, este important de menținut că România a făcut schimbări notabile la acest capitol încă de acum 24 de ani. 

Începând cu anul 2000, o lege interzice discriminarea bazată pe orientare sexuală în diverse domenii, inclusiv ocuparea forței de muncă, asigurarea, accesul la bunuri și servicii, locuințe, educație, asistență medicală, justiție, precum și alte servicii publice. 

Codul penal a fost și el ajustat 

Legea a fost aplicată cu succes de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cum s-a întâmplat în 2004 când TAROM a fost amendat pentru discriminare față de cuplurile homosexuale, cărora a refuzat să le ofere beneficiile de Ziua Îndrăgostiților. 

Parlamentul European a subliniat în 2012 necesitatea educației sexuale și a combaterii homofobiei prin diverse mijloace. În consecință, Noul Cod Penal din februarie 2014 include prevederi care incriminează instigarea la discriminare și consideră orientarea sexuală o circumstanță agravantă pentru infracțiuni.

MApN, printre angajatorii care s-au adaptat cu succes 

Există azi o multitudine de angajatori care nu discriminează persoanele LGBT în cadrul proceselor de recrutare, lucru care poate fi văzut cu ușurință inclusiv în marile magazine atunci când vine vorba de personalul care lucrează cu clienții. 

Pe lângă aceștia, inclusiv MApN-ul și-a adaptat politica în acest sens: „Este dreptul fiecărui cetățean român să ia parte la structurile militare ale țării noastre, indiferent de orientarea lor sexuală”, se arată în politicile de recrutare ale Ministerului Apărării. Acesta este, de altfel, un drept garantat prin Constituție, prin Codul Muncii și prin convențiile internaționale ratificate de România. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre