Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii care au credite la aceste opt bănci trebuie să fie foarte atenți. Iată ce au de făcut

Românii care au credite la aceste opt bănci trebuie să fie foarte atenți. Iată ce au de făcut
După ce în urmă cu două săptămâni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat 11 bănci pentru practici înșelătoare, ieri, ANPC a mai amendat încă opt bănci pentru situații similare. Cine sunt păgubiții? Bineînțeles, clienții. Iată lista completă cu băncile amendate de ANPC și ce trebuie să faceți dacă aveți credite la una dintre ele.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat în continuare verificări cu privire la modul în care băncile implementează contractele de creditare pe termen mediu și lung și a decis să sancționeze alte opt bănci pentru practici comerciale înșelătoare, informează un comunicat al APNC.

Cele opt bănci amendate de ANPC sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank.

Clienții au plătit ani de zile doar dobândă

Băncile comerciale amendate ieri aveau fix aceleași sisteme de acordare a creditelor și de încasare a ratelor ca și celelalte 11 amendate inițial. Mai exact, în graficul de rambursare a ratelor, s-a constatat că în primii ani rata era compusă în proporție de 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Această modalitate de calcul a dus la faptul că consumatorii au plătit în principal dobândă, în detrimentul sumei rambursate din soldul principal.

Mai bine zis, dacă iei un credit pe 10 ani și vrei să îl închizi mai devreme, după trei ani, veți constata că nu ați plătit nici măcar o rată și că trebuie să plătiți absolut toți banii împrumutați, pentru că în primii ani ați plătit doar dobândă și comisioane.

Sursa foto: Dreamstime
Sursa foto: Dreamstime

Ce trebuie să facă un client care are credit la băncile amendate de ANPC

Dacă aveți credit la una dintre aceste bănci, fie alegeți și mergeți mai departe până vă stingeți datoria.

Dacă doriți recalcularea ratelor, puteți merge la bancă și să faceți o cerere de pentru a vi se face un nou grafic de rambursare a ratelor, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către voi în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

În cazul în care nu aveți sorți de izbândă la bancă, mai aveți două soluții: fie faceți plângere la ANPC, fie puteți apela la un avocat care să vă îndrume cum să acționați banca în instanță pentru practici înșelătoare.

Care sunt cele 11 bănci amendate inițial de ANPC

Prima dată, ANPC a amendat următoarele bănci comerciale: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank¸ Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

„Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături.

În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși. Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre