Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii din Diaspora scapă de chin și birocrație, iar Statul câștigă bani. Se pregătește ceva revoluționar

Românii din Diaspora scapă de chin și birocrație, iar Statul câștigă bani. Se pregătește ceva revoluționar
La Camera Deputaților se află spre dezbatere o lege pentru documentele românilor din străinătate. După ce va intra în vigoare, românii din Diaspora vor putea obține actele de care au nevoie fără deplasarea la consulate.

Ideea este foarte bună, legea scutindu-i pe români de drumuri și timp pierdut la cozi, iar Statul va face economie la bani. Valentin-Ilie Făgărășian, deputat PNL de Diaspora este inițiatorul unei legi pentru românii din afara țării, ce ar putea fi aprobată în scurt timp. Aceasta ar ușura procedura de obținere e titlului de călătorie, ar reduce costurile de deplasare și birocrația.

Lege pentru documentele românilor din străinătate

Din expunerea de motive:

”Secțiile consulare se află, de cele mai multe ori, la sute de km distanță de reședința/domiciliul cetățenilor români stabiliți în străinătate. Din cauza capacității restrânse a resursei umane din secțiile consulare, nu de puține ori aceștia merg fizic la consulate. Așteaptă la cozi și nu obțin documentele necesare, care ar putea fi eliberate și în format electronic”, se scrie în expunerea de motive.

”Prezenta propunere legislativă are, pe termen scurt, mediu și lung, un impact bugetar pozitiv asupra bugetului de stat al României. Dintr-o simplă însumare a documentelor emise fizic, în prezent, și care ar putea fi emise digital, după adoptarea legii, diminuarea costurilor pentru secțiile consulare va fi substanțială, mai ales că mare parte din activitatea funcționarilor consulari este centrată pe emiterea titlurilor de călătorie, duplicate, atestate, care, pe termen mediu ar putea să fie emise electronic, cu cele mai mici costuri posibile”, se mai precizează în expunere.

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. I –  Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.682 din 29 iulie 2005, cu modificările și completările ulterioare. Se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

  1. La art.22 alin.(1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Titlul de călătorie este documentul care se eliberează în formă tipărită sau în formă electronică. Se face de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Care nu mai posedă document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se întoarcă în ţară.

  1. La art.22 după alin.(1) se introduce un nou alineat, alin.(11), cu următorul cuprins:

(11) Titlul de călătorie eliberat în formă electronică este semnat cu semnătură electronică calificată și este asimilat înscrisurilor autentice.

Art. II – În termen de 180 de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European dezvoltă capacități tehnice pentru primirea și recunoașterea electronică a documentelor/certificatelor/atestatelor eliberate de autoritățile publice din statele membre.

Art. III – În termen de 180 de la intrarea în vigoare a prezentei leg. Misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României dezvoltă capacități tehnice pentru programarea electronică a cetățenilor români în scopul accesării serviciilor consulare.

sursa: cdep.ro și ziarulromanesc.at

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre