Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii rămân fără medicamente! Farmaciile intră în grevă japoneză

Românii rămân fără medicamente! Farmaciile intră în grevă japoneză
Probleme mari pentru români în următoarea perioadă. Farmaciile independente au anunțat că vor intra în grevă japoneză, iar asta înseamnă că pacienții pot rămâne fără medicamentele atât de necesare.

Reprezentanții farmaciilor independente susțin că au luat această decizie de a intra în grevă japoneză pentru că nu și-au primit banii de la Casa Națională de Sănătate din luna iunie. În aceste condiții, există posibilitatea să nu mai poate avea medicamente pentru persoanele cu probleme.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a anunțat că farmaciile membre, precum și alte farmacii din țară intră în grevă japoneză pe termen nedeterminat.  ”S-a mai întâmplat și în alți ani. Din păcate, situația e gravă, avem de plătit la depozite medicamentele, ajungem la litigii, nu mai primim produsele.

„Tot demersul nostru pentru medicamentele scumpe este unul complicat”

Situația este foarte dificilă în mediul rural, bolnavii sunt afectați” a declarat farmacist Anda Vîja, vicepreședinte AFIE pentru Mediaflux. Discuții și întâlniri cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate dar și cei ai Guvernului au existat, însă nu s-a soldat cu nici o decizie a acestora de a deconta sumele integrale pentru medicamentele eliberate pacienților în luna iunie.

”Tot demersul nostru pentru medicamentele scumpe este unul complicat. Noi nu putem aplica un adaos mai mare de 35 de lei pentru un produs, conform legii. Dacă un medicament costă 10.000, noi putem adăuga doar 35 de lei. Îl achiziționăm din depozit, îl vindem bolnavului, dar banii de la Casa de Sănătăte îi recuperăm după câteva luni. E greu să funcționăm așa”, a mai spus Anda Vîja.

Ce vor farmaciștii

Farmaciștii vor ca facturile emise de farmaciile comunitare în relația cu casele de asigurări de sănătate să fie decontate la termen. De asemenea, cer să se decidă un termen de plată mai scurt pentru farmacii pentru medicamentele eliberate. De asemenea, doresc „predictibilitate privind decontarea medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pentru a asigura o minimă sustenabilitate financiară, inclusiv pentru a putea susține remunerarea personalului farmaceutic.

Dar și transparență în modul de alocare al fondurilor de către casele de asigurări de sănătate pentru toate domeniile de asistență, raportat la fiecare județ”, susține Mediaflux. Nu în ultimul rând, se dorește renunțarea la decontarea parțială de casele de asigurări de sănătate, dar și majorarea cotelor de adaos pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, care nu au mai fost modificate de peste 15 ani și care sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, se dorește protejarea profesiei de farmacist, ca profesie liberală.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre