Simona Ionescu / Redactor Șef

Romică Țociu, amintiri prețioase cu Draga Olteanu Matei și Anda Călugăreanu. Cum s-a împăcat cu Alexandru Arșinel

Romică Țociu, amintiri prețioase cu Draga Olteanu Matei și Anda Călugăreanu. Cum s-a împăcat cu Alexandru Arșinel
„Facultatea nu-ți dă diplomă de talent”, spune Romică Țociu care recunoaște că toată viața a fost pus la colț pentru că el și prietenul Cornel Palade nu au studii superioare. Ce legătură există între actor și regretata Anda Călugăreanu.

Blamat toată viața pentru că nu are facultatea de teatru, Romică Țociu a recunoscut că „am făcut doar doi ani”. Nimeni n-a știut până acum însă de legătura dintre actor și regretata Anda Călugăreanu. Și nici cum s-a împăcat cu Alexandru Arșinel.

Romică Țociu: „Anda era profesoară de dicție”

„Țociu și Palade fără facultate. Toată viața m-am lovit de chestia asta. Dar facultatea nu-ți dă diplomă de talent. La comedie, o ai sau nu o ai. Am făcut doar doi ani de facultate, la clasa Tatiana Iekel și Ștefan Tapalagă.

Câte bucurii am putut să am în viața asta, să cunosc asemenea oameni. Anda era profesoară de dicție și venea cu fiica sa la noi, la ore. Ca să vezi de când o știu pe amărâta aia mică, care acum e mare, știu tot de ea…”, i-a povestit Țociu lui Teo Trandafir.

„Mi-ar fi plăcut să-l am prieten pe Doru Octavian Dumitru, n-am avut norocul ăsta”

Romică și-a amintit cu bucurie cum a ajuns prima dată la Teatrul Tănase, unde a avut cea mai minunată colegă: pe Draga Olteanu Matei. După ce a câștigat marele premiu la primul Festival de umor de la București.

„Am prins paiul lung. Am jucat cu Draga Olteanu Matei la Teatrul Tănase. Bițu Fălticineanu se certase cu Stela și Arșinel, pentru că plecau prea mult. Și ăsta nu mai avea cu cine să joace. M-a văzut, am câștigat marele premiu la Sala Palatului, la primul festival de umor făcut la București.

Erau în juriu Dem Rădulescu, Piersic, Tamara Buciuceanu, am luat 15.000 de lei. Mai erau festivaluri în țară, la Vaslui, acolo mă „băteam” cu Doru Octavian Dumitru. Mi-ar fi plăcut să-l am prieten pe Doru Octavian Dumitru, n-am avut norocul ăsta.

Draga Olteanu Matei nu mai fusese niciodată la revistă, Bițu m-a văzut pe mine și am început să jucăm. Cu bomba pe afiș: Draga Olteanu Matei la Tănase, s-a destăinuit Țociu.

„Mai ceva ca-n Dallas”

Pentru că în acea perioadă, la modă era serialul fenomen Dallas, spectacolul a fost denumit „Mai ceva ca-n Dallas”. Inițial, Draga Olteanu n-a vrut să joace cu Țociu, dar după ce a văzut un alt număr de-al lui, situația s-a schimbat radical.

„Și s-a scris un număr în care Draga era Suelen și eu JR. Prima dată Draga i-a spus lui Bițu că nu joacă cu mine. Eu repetam în zilele mele, ea în zilele ei…

„Draga s-a sucit, venise la repetițiile mele”

Eu mai aveam și un număr melo, în care interpretam rolul unui tip de 70 de ani, îmi dădeam cu alb pe la sprâncene pe la mustăți, numărul se numea „Te uită lumea”. Am avut cu numărul ăsta un succes imens în Israel…

Cu două săptămâni înainte de premieră, mă cheamă Bițu. S-a sucit Draga, zice. Venise la repetițiile mele… Era o femeie foarte directă, care nu ocolea subiectul niciodată”, și-a amintit actorul.

„Aveam șase milioane salariu la Tănase și ne-a mai dat și Arșinel afară”

Deși sala Tănase era arhiplină de iubitori de teatru, Țociu spune că primea un salariu foarte mic.

„Aveam șase milioane la Tănase și ne-a mai dat și Arșinel afară. Cum ne-am dus la Teleeurobingo, ne-a dat afară. E adevărat că nici acolo nu luam cine știe ce, primeam cam 5000 de dolari pe lună, dar nu se compara…

De ce ne-a dat afară? Că a zis că trebuie să jucăm duminică seară, când era Teleeurobingo. Eu am plâns, pentru că teatrul era visul meu. Avusesem premiera cu Draga, am plecat cu ea în Israel, apoi în America”, și-a amintit Țociu

„M-am împăcat cu Arșinel în ultima parte a vieții. Acum jucăm la teatru. După 25 de ani”

Recunoaște că a fost extrem de supărat pe Alexandru Arșinel, dar cei doi actori s-au împăcat în ultima parte a vieții fostului director al Teatrului Tănase.

„M-a sunat, mi-a spus: Pe tine te iubesc, dar pe moldoveanul ăla de e al meu, nu. Cornel mai dezgropase ceva și cred că l-a durut.

Deși Cornel avea dreptate, ne-a dat afară… I-am spus: Maestre, eu vă iubesc oricum. Mi-a povestit că e bolnav și că noi merităm să fim la Tănase: „O să veniți”. Nu știu dacă a fost inițiativa lui sau a lui Vasile Muraru, dar acum jucăm la teatru. După 25 de ani”, i-a mărturisit Țociu cu lacrimi în ochi lui Teo Trandafir.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri