Se va tăia și din sporurile bugetarilor, care vor fi plafonate la 20%. Potrivit noii legi a salarizării, salariile angajaților din primării și consilii județene nu vor mai fi stabilite de primari și șefii de consilii județene.
S-a luat această decizie pentru că în acest moment salariile sunt diferențiate și există primari care încasează pe lună bani mai mulți decât președintele Klaus Iohannis.
Patru principii pentru legea salarizării
Potrivit ministrului Muncii, noua lege a salarizării se va baza pe patru principii. Și pentru prima dată, va fi stabilită o grilă comună pentru angajații din primării și cei din consiliile județene.
„Pentru administrația publică locală, propunerea este de a avea o grilă unică. Întâlnirea cu administrarea publică locală va fi luni și principiul care este cerut este acela de a avea inclusiv pentru administrația publică locală o ierarhie data de noua lege a salarizării”, a precizat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Sporurile vor fi modificate și plafonate la 20%
De asemenea, spune ministrul Muncii, sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare angajat. „Sporurile vor fi mai puține, mai clare, justificate și sporurile vor fi pentru activitate pentru o face și nu pentru angajat.
Dacă este medic specialist de urgentă, daca nu lucrezi în unitatea de primiri urgențe sau în alte condiții care țin de partea de medicină de urgență nu vei primi spor”, susține Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Autoritățile vor să desființeze aproape 200.000 de posturi vacante
Mai mult, guvernanții vor să desființeze aproape 200.000 de posturi vacante. Se preconizează să dispară și funcții de șef de serviciu, șef de birou, locuri de muncă ce în prezent nu sunt calculate și plătite după numărul de angajați, ci în funcție de numărul de posturi. Salariile bugetarilor vor avea o componentă fixă și una variabilă, calculată după criterii de performanță care vor fi stabilite de managerul sau directorul instituției.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook