IQ-ul de la naştere este important dar nu decisiv, dat fiind faptul că se poate dezvolta mereu. Noile cercetări ale oamenilor de știinţă, prezentate în Psychology Spot, arată că ne naștem cu gene care funcţionează diferit în funcţie de provenienţă (de la mamă sau de la tată). Când vine vorba despre inteligenţă, lucrurile sunt clare: genele sunt transmise de către mamă.
Potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul Departamentului de Știinţe Sociale și Sănătate Publică din Glasgow , Scoţia un copil are şanse mai mari să moştenească inteligenţa de la mamă deoarece aceasta are doi cromozomi X, iar tatăl are un X şi un Y. Aceștia au efectuat un studiu în cadrul căruia a intervievat 12.686 de tineri cu vârste între 14 și 22 de ani. Cercetarea a fost desfășurată anual, începând din 1994.
Se știe că inteligența e o chestiune complexă, care ține și de educație, rasă ori statut socio-economic. Însă echipa de cercetare a descoperit că există, înainte de toate acestea, un alt elementul hotărâtor al inteligenţei copiilor: IQ-ul mamei.
Will Smith, probleme în paradis. Soția i-a povestit cum l-a înșelat
Fostele soții ale lui Johnny Deep, chemate în instanță în procesul “Bătăușul de femei”
Ce au descoperit britanicii în 1984
Subiectul a fost cercetat în premieră la Universitatea Cambrige (Marea Britanie) în anul 1984. La momentul respectiv, oamenii de știință au spus că genele materne dau mai multă substanţă creierului, determinând mai bine inteligenţa. Trebuie să ținem cont că atunci cercetarea s-a desfășurat pe șoareci (cobai). Oamenii de știință au descoperit că şoarecii care au moștenit mai multe gene de la mamă erau mai slabi corporal dar aveau creierul mai puternic. Exact invers se prezentau șoriceii care își moșteniseră tații.
Ideea este că studiul a condus la cercetarea mai recentă din Scoţia, care a venit cu dovada incontestabilă că un copil moşteneşte inteligenţa în proporţie de 40% – 60% de la părinţi. Restul inteligenței trebuie stimulată prin mediu, educaţie şi ambiţie.
Americanii au făcut și ei o descoperire interesantă
Și cercetătorii de la Universitatea din Washington (America) au cercetat și ei subiectul și au constatat că o legătură emoţională sigură între mamă și copil este esenţială pentru dezvoltarea anumitor părţi ale creierului. Adică, acei copii cu mame implicate în viața lor, drăgăstoase, erau mai dezvoltați emoțional și aveau hipocampul cu până la 13% mai mare decât copiii cu mame au fost distante. Studiul a fost aplicat pe copii de șapte ani.
Cercetătorii au subliniat că o serie întreagă de alte trăsături determinate de gene, cum ar fi intuiția sau emoțiile pot fi moștenite de la tată. Și acestea sunt importante în dobândirea unui nivel ridicat al inteligenţei.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook