Marele Muzeu Egiptean din Giza, cel mai mare din lume dedicat faraonilor, și-a primit primii vizitatori. Muzeul se întinde pe o suprafață de 872.000 de mp, adică 80 de terenuri de fotbal. Cei care îi vor trece pragul se vor bucura de prezența a peste 100.000 de artefacte din comorile antice ale Egiptului. Este, deocamdată, o deschidere parțială, cea oficială nefiind anunțată până în acest moment.
Piatra de temelie a fost pusă în 2002
Fostul președinte Mubarak este cel care a pus piatra de temelie a muzeului în anul 2002, dar din diverse motive deschiderea acestuia a fost amânată de multă ori. Muzeul, un mega proiect din apropierea faimoaselor piramide din Giza, a costat până acum peste un miliard de dolari, a spus Al-Tayeb Abbas, asistent al ministrului antichităților.
Expozițiile din cele 12 săli, clasificate în funcție de dinastie și ordine istorică, abordează aspecte legate de societate, religie și doctrină în Egiptul antic.
Singurul obelisc suspendat din lume și statuia lui Ramses al II-lea
Turiștii pot vedea singurul obelisc suspendat din lume, dar și comorile reginei Hetepheres și pot admira statuia înaltă de 11 metri a lui Ramses al II-lea, care întâmpină turiștii în Marea Sală cavernoasă a muzeului. Cu toate acestea, va mai trebui așteptat până să fie expuse comorile lui Tutankhamon.
Masca de aur și sarcofagul faraonului antic se află încă în muzeul original din Piața Tahrir din Cairo, iar obiectele lui Tutankhamon care au fost mutate în noul sit nu sunt încă expuse.
Turiștii așteaptă să vadă și barja solară, o navă din lemn de cedru cu o lungime de 42 m, concepută pentru a-l transporta pe faraonul Khufu „prin ceruri” și una dintre cele mai faimoase comori ale muzeului.
Primele impresii ale turiștilor
Norocoșii care au călcat pragul muzeului au fost impresionați de ce au văzut. „Arta egipteană antică este atât de rafinată… încât ai putea lua orice din vitrinele prăfuite ale vechiului muzeu, să-l montezi și să-l luminezi corespunzător și va arăta excepțional. Aceasta este ceea ce au făcut curatorii și efectul este orbitor”, a spus un reporter Times.
„Arhitectura uimitoare a muzeului și exponatele atent conservate îl fac o destinație de clasă mondială, perfectă pentru oricine dorește să experimenteze grandoarea Egiptului antic pe viu.”, este părerea unui vizitator.
„Am fost norocoși să putem vizita muzeul la scurt timp după deschiderea soft din 16 octombrie. Egiptul a depus multă atenție și efort pentru acest muzeu, de la arhitectură, punctele de vedere ale piramidelor, exponate, spații deschise, magazin de cadouri, până la restaurante și cafenele”, a fost părerea altui turist.
Sursă foto: Daily mail
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Pont de sezon pentru șoferi. Cum scapi de cheltuit bani
- Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
- Șeful Casei de Pensii confirmă: Recalcularea pensiilor aduce majorări semnificative de la 1 ianuarie 2025
- Vin mai mulți bani pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu a oferit detaliile
- Cod Rutier 2024. Conduci pe drumurile publice FĂRĂ permis. Se poate de la 14 ani, fără examen
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Marea Britanie, responsabilă pentru lovitura de stat din Iran din 1953. Ce a însemnat „Operațiunea Boot”
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
- 5 activități relaxante pentru suflet, de făcut acasă în zilele ploioase de toamnă
- Silviu Prigoană a murit la 60 de ani într-un restaurant din Bran! Reacția Adrianei Bahmuțeanu