Simona Ionescu / Redactor Șef

Muzeul părului din Avanos, unul dintre cele mai ciudate din lume. A fost fondat dintr-o tristă poveste de dragoste

Muzeul părului din Avanos, unul dintre cele mai ciudate din lume. A fost fondat dintr-o tristă poveste de dragoste
În subsolul meșterului olar Chez Galip din Avanos, un orășel din Cappadocia, se află unul dintre cele mai ciudate muzee din lume: muzeul părului. Fondat în anul 1979, acesta are șuvițele de păr a milioane de femei din întreaga lume, alături de notițe cu numele și datele lor de contact.

Unul dintre cele mai ciudate muzee din lume, făcut în întregime din păr se află în Avanos, un orășel mic din Cappadocia. O încăpere ca o peșteră plină cu șuvițe de păr de la peste cinci milioane de femei din întreaga lume.

În anul 1998 muzeul a intrat în Guiness World Records

Povestea acestuia a început când olarul turc Galip Korukcu, care deține magazinul de la etaj, Chez Galip, a trebuit să își ia rămas bun de la o prietenă foarte dragă, întrucât aceasta se muta din Avanos. Pentru că despărțirea era grea, prietena lui i-a tăiat o șuviță din păr să o păstreze ca amintire.

„Avea un păr minunat, așa că am rugat-o să taie o bucățică pentru a-mi aminti de ea. O clientă m-a întrebat despre asta, iar când i-am spus povestea, a fost impresionată și a făcut la fel. Apoi, alte două vizitatoare și-au oferit părul, iar eu am acceptat.”, a povestit olarul.

Zeci de ani mai târziu, muzeul a adunat o adevărată colecție de șuvițe de păr de diferite culori, toate donate unui bărbat care a fost odată foarte trist să se despartă de o prietenă dragă. Iar în anul 1998 muzeul a intrat în Guinness World Records în 1998.

Surpriza din iunie și decembrie

Muzeul părului a fost înființat în urma unei povești triste de dragoste

De îndată ce intrați în muzeu, veți observa că fiecare suprafață, cu excepția podelei, este acoperită cu memento-uri din păr și cu notițele aferente. Unele femei și-au lăsat chiar și fotografia pentru a fi imortalizate și mai mult în această expoziție excentrică.

Astăzi, părul a aproximativ cinci milioane de femei din întreaga lume împodobește fiecare centimetru din acest spațiu subteran, inclusiv plafoanele. Părul variază în funcție de culoare, lungime, luminozitate și textură, în timp ce o pereche de foarfece la îndemână așteaptă răbdătoare alte donații.

De două ori pe an, în iunie și decembrie, primul vizitator al Chez Galip este chemat în muzeu pentru a alege zece lacăte de pe pereți. Femeile cărora le aparțin sunt apoi invitate înapoi în Cappadocia pentru o săptămână de cazare, masă și ateliere de olărit gratuite.

Fotografiatul în muzeu nu este permis

Intrarea în ciudatul muzeu costă doar cinci lire turcești, echivalentul a 0,28 dolari, dar, spre dezamăgirea vizitatorilor, fotografiatul nu este permis. Pentru că fiecare „exponat” este atașat unei foițe de hârtie pe care sunt trecute numele donatorului, adresa și țara de origine.

„Am început acest muzeu când eram singur, apoi am devenit tatăl a trei fiice după ce m-am căsătorit. Prima fiică este mai mare, celelalte două sunt gemene. Dar nu expun părul doar al femeilor doar pentru că am fete”, a mai spus acesta.

Muzeul părului, simbol al păcii mondiale

În Muzeul părului din Turcia și-au donat șuvițe milioane de femei din întreaga lume

Pentru Galip, părul a ajuns să reprezinte pacea. „Cappadocia este un loc care primește oameni din întreaga lume, iar majoritatea oaspeților de sex feminin care trec pe la muzeu lasă o șuviță. Cu părul femeilor de pretutindeni care coexistă aici, cred că a devenit un simbol al păcii mondiale.

A început cu o poveste de dragoste, a crescut cu solidaritatea femeilor, iar acum trăiește împreună în pace.”, s-a destăinuit olarul. Ce va face Galip cu colecția sa în continuă creștere?

„Unii dintre vizitatorii noștri care și-au donat părul poate că sunt morți, dar părul lor este încă intact. Voi continua să fiu activ în viața mea profesională. Am fondat muzeul părului, dar vreau să îl dăruiesc umanității în numele păcii mondiale.”, a menționat fondatorul Muzeului Părului din Turcia.

Părul, venerat din cele mai vechi timpuri

Părul este venerat de milenii. Pterelaus, regele din Taphos în mitologia greacă, a primit păr de aur care l-a făcut nemuritor și necucerit. Siddhartha Gautama (mai cunoscut sub numele de Buddha) și-a tăiat părul lung atunci când a decis să renunțe la viața seculară și să atingă iluminarea.

Iar în tribul Himba din Namibia, părul strălucitor și împletiturile groase sunt văzute ca fiind capacitatea unei femei de a avea copii sănătoși.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre