Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a descoperit transplantul care ar putea ameliora simptomele bolii Parkinson

S-a descoperit transplantul care ar putea ameliora simptomele bolii Parkinson
Un transfer de bacterii sănătoase de la o persoană la alta prin intermediul unui „transplant fecal” ar putea fi folosit pentru a ameliora simptomele bolii Parkinson, spun specialiștii.

În cadrul unui studiu clinic recent, transplantul de microbiotă fecală (FMT) de la donatori sănătoși la pacienți cu Parkinson în stadiu incipient a dus la o ameliorare ușoară, dar semnificativă a simptomelor motorii, care includ tremurături și probleme de echilibru, pe parcursul unui an.

„După 12 luni, participanții care au primit transplantul de scaun de la donator sănătos au prezentat o îmbunătățire semnificativă a scorului lor motor”

Echipa de cercetători din Belgia consideră că ar putea fi dezvoltate tratamente conexe pentru a încetini evoluția bolii Parkinson și poate chiar pentru a o inversa. „Rezultatele noastre sunt cu adevărat încurajatoare. După 12 luni, participanții care au primit transplantul de scaun de la donator sănătos au prezentat o îmbunătățire semnificativă a scorului lor motor, cea mai importantă măsură pentru simptomele Parkinsonului”, spune neurologul Arnout Bruggeman de la Universitatea Ghent.

Au fost tratați 46 de pacienți

Transplantul a fost administrat prin nasul pacienților cu Parkinson pentru a ajunge la intestinul subțire al acestora. Nu este cea mai plăcută experiență, dar pentru cei care suferă de această afecțiune ar putea merita să oprească boala din mers. În total, au fost tratați 46 de pacienți, respectiv 22 cu transplanturi fecale de la persoane sănătoase și 24 cu un placebo.

Urmările au fost efectuate până la un an de la transplant, îmbunătățirile fiind vizibile doar după punctul de 6 luni. Cercetătorii cred că ameliorarea simptomelor ar putea fi legată de schimbările în mișcarea intestinelor, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a fi siguri. Nu a fost vorba doar de simptome motorii: cei care au primit transplantul de bacterii au prezentat, de asemenea, o dezvoltare mult mai lentă a constipației, care apare adesea odată cu evoluția bolii Parkinson.

Aglomerările de proteine care se formează în intestin ar putea urca prin nervul vag și crește riscul de neurodegenerare

Transplantul de fecale și boala Parkinson. Sursă foto: www.sciencealert.com

„Studiul nostru oferă indicii promițătoare că FMT poate fi un nou tratament valoros pentru boala Parkinson. Este nevoie de mai multe cercetări, dar oferă o modalitate potențial sigură, eficientă și rentabilă de a îmbunătăți simptomele și calitatea vieții pentru milioane de persoane cu boala Parkinson din întreaga lume”, spune biotehnologul Roosmarijn Vandenbroucke de la Centrul de Cercetare a Inflamației VIB-UGent.

Deși sunt multe lucruri care nu se înțeleg încă despre Parkinson, cercetările anterioare au arătat că aceasta poate fi legată de modificări semnificative ale microflorei intestinale. Se crede că aglomerările de proteine care se formează în intestin ar putea urca prin nervul vag și crește riscul de neurodegenerare responsabilă de Parkinson.

„Următorul nostru pas este acum să obținem finanțare pentru a încerca să determinăm ce bacterii au o influență pozitivă”

Dacă amestecul de intestine influențează acest proces, găsirea amestecului potrivit ar putea cel puțin să reducă severitatea daunelor. „Următorul nostru pas este acum să obținem finanțare pentru a încerca să determinăm ce bacterii au o influență pozitivă. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unei pilule bacteriene sau a unei alte terapii țintite care ar putea înlocui FMT în viitor”, spune biochimistul Debby Laukens, de la Universitatea Ghent.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre