Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a dezlegat misterul exploziei din cer, care i-a speriat pe americani. Au murit însă oameni, tot într-un fel ciudat

S-a dezlegat misterul exploziei din cer, care i-a speriat pe americani. Au murit însă oameni, tot într-un fel ciudat
Prima știre arăta că un sunet ciudat, ca o explozie devastatoare în aer, i-a speriat pe americani. Autoritățile nu dat informații prea multe și misterul a rămas. Azi, au venit explicațiile și s-a anunțat moartea a câtorva persoane.

Reprezentanți ai Gărzii Naționale Aeriană Washington DC au comunicat că, în legătură cu acel zgomot asurzitor, este un avion de mici dimensiuni care s-a prăbușit în munții din Virginia, după ce a fost urmărit de două aeronave de luptă F-16.

Reluăm primele informații apărute pe rețelele sociale și pe câteva site-uri americane, în cursul după-amiezii de duminică.

Alarma s-a dat pe rețelele de socializare

Internauții de pe Twitter au semnalat imediat situația. Ei au scris că un zgomot foarte puternic a fost auzit până în nordul Virginiei și Annapolis, Maryland, în jurul orei locale 15.15 (22.15 ora României).

„Vorbeam pe FaceTime cu familia din MD. Au întrerupt apelul din cauza unei explozii care se pare că a fost auzită în Virginia de Nord, DC și Annapolis. Ciudat că nimeni nu pare să știe ce a provocat-o”, a scris Thomas O’Brien.

„Oamenii din toată zona DC raportează că au auzit o explozie puternică care a zguduit unele case”, a postat jurnalista Oliya Scootercaster. Despre această explozie care a fost percepută de americani ca un cutremur sau un bum sonic, autoritățile nu au dat în primele ore nici un fel de detalii.

O sursă citată de presă a afirmat că „Garda Națională Aeriană din DC a efectuat exerciții de apărare aeriană deasupra Golfului Chesapeake și a fost autorizată să treacă la supersonic în timpul unui exercițiu de alertă”.

„Nu există nicio amenințare în acest moment”, a transmis pe contul de Twitter Serviciul de securitate internă şi urgenţe din Washington D.C., la insistențele jurnaliștilor.

Președintele Biden nu se găsea la Casa Albă, ci pe un teren de golf, lângă capitală.

Bubuitura a fost cauzată de un zbor autorizat al Departamentului Apărării

Mai târziu, Biroul de gestionare a situațiilor de urgență al orașului Annapolis a lămurit într-un fel problema, însă doza de mister a persistat până azi. A fost raportat că bubuitura a fost cauzată de un zbor autorizat al Departamentului Apărării. „Boom-ul puternic care s-a auzit în zona DMV a fost cauzat de un zbor autorizat al DOD. Acest zbor a provocat un boom sonic. Acestea sunt toate informațiile disponibile în acest moment”, au declarat reprezentanții instituției.

Autoritățile din Washington au anunțat abia azi prăbușirea unui avion și moartea pasagerilor

Abia luni, autoritățile au venit cu detalii. Astfel s-a anunțat că avioane de luptă F-16 au urmărit, duminică, un aparat uşor de zbor al cărui pilot nu răspundea la apeluri şi care încălcase spaţiul aerian din zona Washington DC.

Avioanele de luptă cu reacţie au creat un boom sonic asupra capitalei SUA în timp ce urmăreau aparatul de zbor Cessna Citation.

Ulterior, avionul uşor s-a prăbuşit.

Armata americană a comunicat că a încercat să îl contacteze pe pilot, însă acesta nu a răspuuns apelurilor. Avionul s-a prăbuşit în apropiere de George Washington National Forest din Virginia.

Avionull Cessna părea să zboare cu pilot automat, potrivit unei surse.

La locul prăbușirii nu s-au găsit supravieţuitori, a precizat poliţia din statul Virginia.

Potrivit unei surse, la bordul avionului uşor erau patru persoane, informează Reuters.

Avionul prăbuşit era înregistrat în Florida, pe numele firmei Encore Motors din Mellbourne. Proprietarul acesteia, John Rumpel, a declarat pentru Washington Post că la bord erau fiica lui, nepoțica de 2 ani şi bona acesteia.

Un oficial a precizat că prăbuşirea avionului nu a fost cauzată de avioanele de luptă care îl urmăreau.

Micul avion putea fi un pericol pentru Casa Albă

Aparatul Cessna decolase de pe aeroportul din Elizabethton, Tennessee, şi ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul Long Island MacArthur din New York.

Comandamentul american NORAD a confirmat faptul că a autorizat zborul celor două avioane de luptă, la viteze super sonice, din cauza avionului Cessna care putea fi un pericol, pentru Casa Albă.

”Avioanele NORAD au fost autorizate să se deplaseze la viteze supersonice și este posibil ca un bum sonic să fi fost auzit de locuitorii din regiune”, au comunicat cei de la NORAD.

În timpul urmăririi, unul dintre piloții avioanelor cu reacție a confirmat că pilotul avionului Cessna se afla în stare de inconștiență, fiind căzut peste manșa aparatului de zbor.

La scurt timp după aceea, avionul s-ar fi prăbușit în Virginia, în jurul orei 15:30, duminică, 4 iunie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre