Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a încheiat războiul eclerelor. Care din bucătărese e bună de plată

S-a încheiat războiul eclerelor. Care din bucătărese e bună de plată
După mai bine de patru ani de luptă încrâncenată, războiul eclerelor a ajuns în sfârșit la final. Și ca în orice luptă, una dintre părți a ieșit în câștig, căci posibilitate de remiză nu a existat niciodată. Cât despre cealaltă parte? Pierzătoarea e bună de plată.

Bucătăresele Jamila și Laura Laurențiu au fost, timp ce patru ani, într-o luptă mai aprigă decât cea pentru fotoliul prezidențial. Mărturie a fost întreaga țară, care s-a împărțit în susținători ai uneia dintre părți. Ba chiar s-a ajuns și la instanță. Din fericire însă, toată lumea poate răsufla acum ușurată, căci s-a încheiat războiul eclerelor. 

Totul a pornit în 2019, când vlogerița Laura Laurențiu a raportat un videoclip de-al Jamilei, în care aceasta prezenta o rețetă de ecler, pe motiv de copiere. YouTube a blocat atunci canalul Jamiliei pentru 17 zile, căci cealaltă bucătăreasă susținea că rețeta era a ei, ba chiar fusese deja prezentată încă din 2016, adică cu trei ani înainte. 

Eclerul învingător o face pe Jamila să scoată bani din buzunar 

Laura Laurențiu (stânga) și Jamila s-au luptat în instanță
Foto: Instagram

La momentul respectiv, Laura Laurențiu explica tranșant: „M-a deranjat că clipul ei avea exact același titlu, că imaginea ilustrativă a videoclipului reproducea până și poziția imaginii mele ilustrative, că practic promitea același lucru publicului, publicul era deja în confuzie.”

După această întâmplare, Jamila a reușit să demonstreze că nu a încălcat drepturile de autor și și-a recuperat canalul. Ba mai mult, a cerut și daune morale în valoare de 5000 euro. Într-un final, instanța a decis să dea câștig de cauză bucătăresei Laura Laurențiu, iar Jamila are să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 lei. Decizia Curții de Apel București este definitivă. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre