Simona Ionescu / Redactor Șef

S-au schimbat toate regulile. Cine vrea să-și facă buletin trebuie să știe aceste lucruri. S-a dat legea

S-au schimbat toate regulile. Cine vrea să-și facă buletin trebuie să știe aceste lucruri. S-a dat legea
Noi reguli pentru toți românii care urmează să își facă buletinul. Președintele Klaus Iohannis a semnat legea care intră în vigoare din 10 iunie.

Odată cu promulgarea acestei legi, se dorește să fie stopate fenomene ca înregistrarea frauduloasă pentru vot sau păcălirea sistemului de înscriere a copiilor în școli și grădinițe.

Nu pot fi înregistrate mai mult de zece persoane la adresa respectivă

Potrivit noii legi, la o singură adresă nu se pot înregistra mai mult de zece persoane. Cine nu respectă noile prevederi va plăti amendă de la 75 de lei la 150 de lei.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.

S-a schimbat legea. Ce trebuie să știe cei care vor să-și schimbe buletinul

„Cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor”

Potrivit noului act normativ, pentru „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Legea mai prevede că „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre