Simona Ionescu / Redactor Șef

Salina Praid a fost închisă din cauza infiltrațiilor. Povestea uneia dintre cele mai populare atracții din România

Salina Praid a fost închisă din cauza infiltrațiilor. Povestea uneia dintre cele mai populare atracții din România
Unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din județul Harghita, Salina Praid, a fost închisă ca urmare a infiltrațiilor de apă cauzate de ploile abundente din ultimele zile. Accesul este interzis pe o perioadă nedeterminată.

Anunțul despre închiderea Salinei Praid pe o perioadă nedeterminată a fost făcut de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita. În acest moment, autoritățile intervin cu motopompă de mare capacitate pentru a evacua apa acumulată.

Reprezentanții Salinei Praid au confirmat închiderea printr-o postare pe pagina oficială

Potrivit reprezentanților ISU Harghita, ploile abundente din regiune au provocat infiltrații semnificative de apă în mina de sare de la Praid, afectând galeriile subterane. Pentru a gestiona situația, a fost solicitat sprijinul unui echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Gheorgheni, care a intervenit cu un autocamion și o motopompă de mare capacitate pentru evacuarea apei.

„În urma ploilor abundente s-au produs infiltrații cu apă în mina de sare de la Praid. S-a solicitat sprijin un echipaj de pompieri care acționează la fața locului pentru evacuarea apei. Totodată, în urma informațiilor primite de la reprezentantul Salinei Praid, intrarea în subteran este închisă pe perioadă nedeterminată”, a transmis ISU Harghita, citat de Agerpres.

Reprezentanții Salinei Praid au confirmat închiderea printr-o postare pe pagina oficială de Facebook a obiectivului, precizând că accesul este suspendat „din motive tehnice” și că data redeschiderii va fi comunicată ulterior.

Originea zăcământului de sare

Salina Praid a fost închisă din cauza infiltrațiilor. Povestea uneia dintre cele mai populare atracții din România
Turiștii nu mai pot vizita Salina Praid

Zăcământul de sare de la Praid s-a format în timpul geologic al Badenianului inferior (Miocenul mediu), acum circa 20-22 de milioane de ani, într-o mare cu adâncime redusă, sub un climat tropical. Conform site-ului oficial al Salinei Praid, sarea din bazinul Transilvaniei, inclusiv cea de la Praid, a apărut ca parte a unui „brâu de sare” în aliniamentul Corund-Praid-Sovata-Gurghiu.

Sub presiunea sedimentelor depuse ulterior, sarea, având o greutate specifică mai mică decât rocile înconjurătoare, a migrat spre suprafață, formând o cută diapiră cu o formă eliptică, având diametre de 1,2 km și 1,4 km și o adâncime de până la 2,7 km.

Acest zăcământ, unul dintre cele mai mari din Europa, conține rezerve estimate la 50 de miliarde de tone de NaCl, suficiente pentru exploatare timp de încă 500 de ani.

Exploatarea sării în Antichitate

Exploatarea sării la Praid datează din epoca romană, când se extrăgea sarea la suprafață, fiind săpate gropi patrulatere de 12-15 metri adâncime.

Sarea era transportată pe punți alunecoase, iar gropile abandonate deveneau lacuri sărate. Prezența castrului roman Praetoria Augusta de la Inlăceni, situat în apropiere, atestă importanța strategică a zăcământului, romanii protejând exploatările de sare cu fortificații.

Citiți și:

Când face bine salina și cine trebuie să o evite. Dacă suferiți de afecțiuni tiroidiene trebuie să citiți asta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *