Expoziția „Nymphs and Zombies – Ondine’s Hope and Baraka’s Despair” a fost organizată, în vara anului 2023. Publicul a reacționat dur, ba chiar a existat și o sesizare a Bisericii Ortodoxe Române.
Sancțiuni în premieră pentru un eveniment de artă plastică cu Iisus încornorat și în boxeri
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat mai multe sancțiuni în urma evenimentului de artă plastică consumat în vară. Au fost amendați organizatorii, dar și autorul lucrărilor care a prezentat, printre altele, un Iisus încornorat îmbrăcat în boxeri. Sancțiunile CNCD reprezintă o premieră, fiind singurele de acest gen date în legătură cu un eveniment de artă plastică. Amintim că, în trecut, CNCD a sancționat un spectacol de teatru, poezii, reclame sau chiar campanii publicitare.
Expoziția „Nymphs and Zombies – Ondine’s Hope and Baraka’s Despair” a fost organizată, în vara anului 2023, în cadrul Art Safari, la Palatul Dacia din București. Au fost expuse creațiile lui Paul Marat Baraka și ale Alinei-Ondine Slimovschi, în perioada 30 iunie – 10 septembrie 2023.
Imediat după vernisaj, CNCD a primit o avalanșă de sesizări, inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). S-a cerut o analiză a consiliului asupra lucrărilor lui Paul Marat Baraka, în special a celor care par a reinterpreta crucificarea lui Iisus. Mântuitorul apare cu coarne de cerb îmbrăcat în boxeri colorați, în una din scene, respectiv purtând o pereche de jeans negri ai autorului, ridicați până la nivelul genunchilor, în alta.
Sancțiuni pentru Iisus încornorat și în boxeri
Potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, CNCD a decis – miercuri, 17 ianuarie 2024 – sancționarea artistului Paul Marat Baraka și a organizatorilor. Motivația instituției este că „au fost expuse scene recreate și picturi în care simboluri creștine au fost reinterpretate într-un mod ofensator”.
Conform sursei citate, Muzeul Municipiului București, Fundaţia Centrului Cultural Art Society și curatorul expoziției (Ruth Hibbard, de la Victoria and Albert Museum, Londra) au fost amendați, fiecare în parte, cu câte o 5000 de lei. De asemenea, expozantului i-a fost aplicat un avertisment.
@artsafaribucharest Horror, șoc și groază! Sunteți destul de curajoși să intrați aici? 🥶Vizitați expoziția de la Art Safari până pe 10 septembrie! Studenții au 50% reducere 😇 📍“Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”, curator: Ruth Hibbard (Victoria and Albert Museum, Londra), must-see exhibition Doi artiști contemporani, cu două viziuni diametral opuse, uniți într-o expoziție neconvențională. 🤘🏻 Ruth Hibbard, curator: „O expoziție cu două intrări diferite! Operele ambilor artiști sunt aduse împreună la mijlocul spațiului expozițional, într-o singură cameră, pe care o poți accesa din ambele părți. Aici poți să compari viziunile diferite ale lui Ondine și Baraka și să decizi dacă ești parte din echipa Nymphs sau din echipa Zombies”. 🦄 Ondine Slimovschi (n. 1982) este o artistă a mitologiei senine și a bestiarului basmelor frumoase. Folosește portretul feminin ca instrument prin care sugerează emoții puternice. 💀 Paul Baraka (n. 1994) este un artist care se concentrează pe subiecte șocante și provocatoare. Abordarea sa este și una critică, evidențiind banalitatea răului prin sarcasm și ironie. #bucharestmuseum #artmuseum #aesthetic #newexhibition #bucharest #bucharestplaces #bucharestoldtown #romanianartist #horror #creepyart #newevent #shocking ♬ Creepy Violins – Apollo Nove
Parte dintr-o expoziție descrisă de Ioana Ciocan, CEO Art Safari, drept „artă supracontemporană românească” expoziția „Nymphs and Zombies – Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”, creațiile lui Paul Marat Baraka, un tânăr arădean stabilit la Timișoara, au șocat, la fel, cum de altfel, au fost și alte prezențe publice ale acestuia. Amintim, bunăoară, primul eveniment din capitală al lui, într-o perioadă în care făcea pereche cu Mihai Toth, grupul lor artistic numindu-se simplu, Baraka. Atunci a plimbat pe străzi și a expus un mulaj realist după un leș de animal de pe care blana fusese îndepărtată.
Creații intenționat șocante
Pe de altă parte, criticii apreciază că lucrările controversate reliefează întreaga disperare a lumii în care trăim. Paul Feier a absolvit Facultatea de Arte din Timișoara, secția Pictură. El creează lucrări hiperrealiste, abordând subiecte sensibile. În ultimii ani, reprezentarea lui Hristos și-a regăsit deseori prezența în lucrările lui. Fără expunerea oferită de un eveniment precum cel din Capitală, lucrările au fost trecute cu vederea și nimeni nu a făcut vreo reclamație, până la evenimentul din cadrul Art Safari.
Singurul moment din istoria grupului în care s-a luat atitudine a fost în legătură cu o instalație prezentată în cadrul unui festival, care era formată din sute de mulaje după organe sexuale masculine. În exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura, membru al CNCD, a declarat că CNCD a decis sancțiunile având în vedere „reprezentarea unor simboluri religioase într-o manieră defăimătoare și care aduce atingere dreptului la demnitate unei categorii largi de persoane, practic tuturor creștinilor din România”.
Sursa foto: Adrian Pîclișan, Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook