Sandvișul peruan „Pan con chicharrón” a câștigat titlul de cel mai bun mic dejun din lume

În septembrie 2025, renumitul streamer spaniol Ibai Llanos a organizat o competiție online captivantă: Cupa Mondială a micului dejun. Acest turneu unic a reunit 16 țări, fiecare prezentând cel mai reprezentativ fel de mâncare pentru micul dejun.
De la produse de patiserie europene clasice la delicatese latino-americane, milioane de utilizatori au votat pe Instagram, TikTok și YouTube. Peru a devenit favoritul fanilor datorită felului său de mâncare îndrăgit: Pan con Chicharrón.
Acest sandviș tradițional peruvian a cucerit inimile gurmanzilor din întreaga lume, ajungând în finală împotriva Venezuelei.
Competiția a început pe 18 august 2025, cu țări precum Argentina, Mexic, Japonia, Spania și Statele Unite ale Americii care s-au „luptat” în meciuri zilnice. Peru a câștigat rapid avânt.
În optimile de finală, a învins Mexicul cu peste două milioane de voturi și până în semifinale, sprijinul pentru Peru a crescut foate mult, preparatul obținând aproape 10 milioane de voturi în confruntarea cu Chile.
Pe 8 septembrie, a început marea finală între Peru și Venezuela. În mai puțin de 24 de ore, Peru a depășit patru milioane de voturi, demonstrând cât de pasionați sunt fanii săi de moștenirea culinară a țării. Această competiție acerbă nu numai că a evidențiat calitatea bucătăriei peruviene, dar a și pus în valoare mândria culturală a țării.
Sandvișul care a devenit celebru conține piept de porc crocant, felii de cartofi dulci prăjiți, salsa criolla proaspătă și picantă (ceapă roșie, suc de lămâie și ardei picant), pâine în stil francez, perfect crocantă la exterior și moale la interior.
Sandivșul se găsește în toată țara, în piețe, brutării și tarabe stradale. Pentru a pregăti acest delicios sandviș aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 chifle, 1 kg de piept de porc, 2 linguri cu usturoi tocat, sare după gust, 1 vârf de annatto (achiote), ½ cană cu zahăr, 2 cartofi dulci, ulei.
Pulberea annatto o puteți achiziționa de pe site-uri de produse naturale. Pentru salsa criolla aveți nevoie de: 2 cepe roșii, tăiate julienne, 1 ardei tocat mărunt, 60 ml suc de lămâie, coriandru proaspăt, tocat, sare după gust.
Pentru început marinați carnea de porc. Acoperiți pieptul de porc cu usturoi, sare și zahăr. Lăsați-l să se marineze timp de o oră. Fierbeți carnea de porc marinată cu apă, annatto și boabe de piper timp de aproximativ 45 de minute, până când apa se evaporă.
Prăjiți apoi carnea de porc în propria grăsime până când devine aurie și crocantă. Tăiați cartofii dulci în rondele de ½ cm și prăjiți-i în grăsimea fierbinte de porc până când devin aurii. Puneți pe prosoape de hârtie pentru a scăpa de grăsimea în plus.
Pentru a pregăti salsa criolla înmuiați ceapa tăiată felii în apă rece cu sare pentru câteva minute, clătiți bine și amestecați cu suc de lămâie, ardei și coriandru. Tăiați chifla în două și așezați cartofii dulci, adăugați feliile de carne de porc și acoperiți cu salsa criolla. Savurați sandvișul câștigător cu o ceașcă cu cafea fierbinte sau suc de portocale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook