Simona Ionescu / Redactor Șef

Sărbătoare mare pentru creștini. La mulți ani, Alexandru și Alexandra! 

Sărbătoare mare pentru creștini. La mulți ani, Alexandru și Alexandra! 
E sărbătoare mare, azi, cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Se sărbătorește unul dintre cei mai importanți sfinți.

Sfântul Alexandru este prăznuit în fiecare an, pe data de 30 august.  El este numit și „protectorul omenirii”, fiind considerat unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și apărători ai credinței creștine.

Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizanțului și apoi episcop în Constantinopol.  El a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, dovedindu-se un apărător al dreptei credințe. La acest sinod l-a combătut pe Arie, unul din preoții săi slujitori, care începuse să predice o învațătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

Ce să faci și ce să nu faci azi

Se spune că de sărbătoarea Sfântului Alexandru nu este bine să îți vorbești de rău aproapele în această zi iar biserica ne îndeamnă să fim milostivi cu cei năpăstuiți. De asemenea este prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele de Alexandru și Alexandra.


Cum alegi ghiozdanului copilului tău

Gordon Ramsay, celebrul bucătar englez de la Paprika Tv, face show lângă mașină


Numele înseamnă „a apăra, a proteja” și vine din limba greacă. Persoanele cu acest nume au o personalitate puternică și de aceea tind să devină lideri. Sunt persoane energetice, sociabile, creative și înzestrate cu un magnetism impresionant, motiv pentru care sunt îndrăgite de cei din jur.

A trăit cât Împăratul său

Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuților și harismelor sale apostolice, Alexandru a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, ca preot al episcopului, iar, din anul 314 ca episcop ajutător.

Odata cu victoria Sfântului Constantin împotriva lui Licinius, împăratul a organizat o întâlnire oratorică între ritorii păgâni din Bizanț și Ierarhul Alexandru, care l-a înlocuit pe Arhiepiscopul Mitrofan, bătrân și bolnav la acea vreme. Păgânii au fost înfrânți de către Sfânt nu doar prin discursul pe care l-a avut, ci și prin minunea pe care a săvârșit-o.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice la vârsta de 98 de ani, la doar câteva luni după moartea Sfântului Împărat Constantin cel Mare (337).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre