Adio bunătăți pe masa de Crăciun. Guvernul a decis că românii nu vor avea nici primă, nici al 13-lea salariu. Iar cine îndrăznește să nu se conformeze, va fi sancționat.
Se taie al 13-lea salariu şi prima de Crăciun. Este o palmă grea pe care o vor primi bugetarii, care la sfârșitul anului nu vor primi decât salariul. Autoritățile nu vor da înapoi, iar ministrul Finanțelor spune că cine nu va respecta măsurile de austeritate, va suporta consecințele și va fi sancționat. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea „ordonanței austerității”.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Autoritățile vor să facă o economie de opt miliarde de lei
S-a luat această decizie pentru că Executivul a decis să facă o economie de opt miliarde de lei. Ministrul de finanțe susține că indiferent dacă e vorba de companii ale statului, ministere sau primării, dacă cineva va îndrăzni să dea prime la final de an, vor fi sancționați. Mai mult, primele vor trebui să fie recuperate. Primarul Marcel Ciolacu a dat cele mai noi clarificări.
„Limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an”
„Vă spun foarte clar, acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs e necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii. Tot astăzi aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin programul de convergență.
Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR.
„Limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene”
Acest act normativ nu se aplică cu medicamente și materiale sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuieli cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar. De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru finalizarea acestora Guvernul va face alocări din fondul de rezervă. Sunt convins că domnul ministru Boloș va detalia acest aspect după ședința de guvern.
„Dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale, a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri de guvern definitive pronunțate în materie penală”
Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, mai întâi în limita sumei de 1 miliard de lei.
Totodată deblocăm o situație care drenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale, a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri de guvern definitive pronunțate în materie penală dar și nevalorificate în vederea recuperării prejudiciilor. Comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook