Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandal în sport. Un sportiv trans a câștigat detașat în fața femeilor. Nu de mult concura ca bărbat

Scandal în sport. Un sportiv trans a câștigat detașat în fața femeilor. Nu de mult concura ca bărbat
Un nou scandal zguduie lumea sportului. Un sposrtiv transgender, a reușit să câștige detașat în fața majorității concurentelor la maratonul feminin de la Londra. Acesta a întrecut aproape 14.000 de femei.

Glenique Frank s-a născut bărbat iar acum se declară o persoană trans, după ce, cu luni în urmă nu făcea acest lucru. Conform noilor prevederi care suferă lacune, el a putut fi recunoscut ca femeie în virtutea faptului că s-a declarat transgen și a participat la o competiție sportivă feminină.

Curios este că, doar cu cinci luni în urmă, Frank a alergat la Maratonul de la New York în noiembrie anul trecut în calitate de bărbat, cu numele Glen. Organizatorii maratonului de la Londra au decis, însă, acum, să îi accepte participarea la competiția britanică, el concurând sub numele feminin de Glenique.

Persoanele trans sau transgen (adaptat din engleză: transgender), de asemeni cunoscute si sub apelativele transsexuale, sunt acele persoane care au o identitate de gen sau expresie a genului ce diferă de cea a sexului biologic.

A treia cea mai rapidă femeie din istorie reacționează

Beneficiind de o condiție fizică diferită, masculină, Grelinique, care a concurat în categoria de vârstă 50 – 54 de ani a ajuns la linia de finish după 4 ore, 11 minute și 28 de secunde. Frank a obținut astfel locul 6.160 într-un grup de 20.123 de femei, câte au participat la marton. La categoria masculină, același timp abia i-ar fi asigurat locul 15.386, notează The Telegraph.

„Aproape 14.000 de femei au terminat pe o poziție mai proastă din cauza lui. Unii oameni spun că dacă bărbații sunt pe podium, contează, dar nu și dacă termină mai jos în clasament. Ceea ce spune acest lucru este că femeile și fetele care nu sunt atât de bune la sport nu merită corectitudine, ceea ce cred că este îngrozitor”, a spus Mara Yamauchi, atletă a terminat pe locul șase la maratonul de la Jocurile Olimpice de la Beijing și care este a treia cea mai rapidă femeie din istorie.

„Asta este ceea ce permite Maratonul de la Londra, a argumentat Cathy Devine, fost lector în sport și educație fizică la Universitatea din Cumbria. Zero categorii care exclud avantajul de performanță masculină. Doamne ferește ca femeile să aibă propria lor categorie”.

Lacuna care i-a permis lui Frank să devină Glenique și că concureze

În data de 31 martie, UK Athletics a anunțat o interdicție generală pentru sportivii transgender în oricare dintre evenimentele sale licențiate, instituția a menționat că este „corect ca sportivii care au trecut prin pubertate masculină să fie excluși din categoria feminină din atletism”. Dar anunțul clarifica și faptul „că orice atlet care a fost acceptat deja într-un eveniment într-o categorie care nu era destinată sexului lor biologic ar rămâne eligibil pentru acea cursă”. Se pare că Frank Glen a beneficiat exact de pe urma acestei lacune, arată Gândul.ro.

Sursa foto. Twitter

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre