Deși subliniază că nu este vorba despre „ceea ce Biserica înţelege prin sfânta căsătorie”, documentul, publicat pe site-ul Conferinţei Episcopale din Belgia, sugerează un ritual ce include o rugăciune şi o binecuvântare pentru uniunile stabile între persoane de acelaşi sex. Ritualul ncepe cu rugăciuni şi include un angajament al celor două persoane în faţa membrilor familiei şi prietenilor de a rămâne loiale una faţă de alta. Acest ritual se încheie cu alte rugăciuni şi ceea ce documentul numeşte o „binecuvântare”.
În document se arată că Biserica doreşte să fie „apropiată din punct de vedere pastoral de persoanele homosexuale” şi să fie „o Biserică primitoare, din care nimeni nu este exclus”.
Biroul doctrinar al Vaticanului nu permite binecuvântarea uniunilor gay
Oficialii care răspund de comunicarea Vaticanului nu au făcut niciun comentariu imediat, notează Reuters. Dar, în martie 2021, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei (CDF), prin biroul doctrinar al Vaticanului, a decis că nu este permisă practica binecuvântării uniunilor între persoane de acelaşi sex ca răspuns la întrebările formulate de mai multe eparhii romano-catolice.
CDF a argumentat că decizia sa „nu este menită să fie o formă de discriminare nedreaptă, ci mai degrabă o reamintire a adevărului ritului liturgic” al sfintei căsătorii şi a binecuvântării asociate acesteia. Primul care a reacționat public a fost episcopul John Bonny de Antwerp, care a declarat că a simţit „ruşine pentru Biserica mea” şi şi-a cerut scuze faţă de cei despre care a spus că s-au simţit răniţi de această decizie „dureroasă şi de neînţeles”.
Papa, susţinător al uniunilor civile, dar nu şi al căsătoriilor între gay
Papa Francisc a declarat că se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex în Biserică, dar susţine legislaţia în domeniul uniunii civile. El crede că aceste cupluri formate din persoane de acelaşi sex au nevoie de protecţie juridică şi drepturi, precum cel de moştenire şi beneficii în ceea ce priveşte asistenţa medicală.
În legătură cu decizia preoților flamanzi, un purtător de cuvânt al episcopilor, Geert De Kerpel, a declarat că intenţia nu a fost de a sfida hotărârea Vaticanului. „Acesta este, în primul rând, un mesaj pozitiv”, ce se aliniază apelurilor papei pentru o Biserică mai incluzivă. Potrivit Bisericii, deşi orientarea homosexuală nu este un păcat, actele homosexuale sunt.
Documentul episcopilor flamanzi susţine că unii catolici homosexuali au rămas celibatari, iar Biserica apreciază asta. În document se adaugă, însă, că „unii preferă să trăiască ca un cuplu, în uniune durabilă şi fidelă cu un partener, iar o astfel de relaţie poate fi, de asemenea, o sursă de pace şi fericire împărtăşită”.
De asemenea, episcopii au anunţat numirea lui Willy Bombeek, un catolic homosexual, ca membru auxiliar al personalului departamentului pentru îngrijirea pastorală a familiilor. Acesta are misiunea de a supraveghea îngrijirea catolicilor din comunitatea LGBTQ. Totodată s-a de cis ca în fiecare eparhie din Flandra urmează să fie numită o persoană cu atribuţii similare.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook