Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalos! Angela Merkel se înfrumusețează pe banii statului german. Suma e colosală

Scandalos! Angela Merkel se înfrumusețează pe banii statului german. Suma e colosală
A părăsit una dintre marile funcții a Germaniei, dar Angela Merkel nu scoate din buzunar pentru cheltuieli. Potrivit documentelor obținute de Tagesspiegel prin intermediul unei solicitări în baza Freedom of Information Act, doamna trimite și acum facturi statului german.

Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel a trimis o factură uriașă de decont al serviciilor de înfrumusețare la care a fost supusă. Statul german trebuie să achite „făcutul părului și machiajul”, care se ridică la valoarea de 55.000 de euro. Potrivit unui raport anterior al Tagesspiegel, Merkel nu și-a păstrat fostul make-up artist, ci se bazează acum pe un nou specialist în machiaj și coafură, independent, care lucrează și ca designer de modă, cu sediul în Berlin.

16 ani cu Angela Merkel.

Anul acesta a acumulat  o factură de 17.200 de euro

Cancelaria plătește coafura și machiajul lui Merkel atât pentru angajamentele publice, cât și pentru cele private. Până acum, ea a acumulat o factură de 17.200 de euro în 2023, pe lângă o factură de 37.780 de euro în 2022. „Asumarea costurilor este legată de îndeplinirea sarcinilor oficiale continue, indiferent dacă acestea sunt publice sau nu”, a declarat cancelaria germană pentru Tagesspiegel.

Costurile în creștere ale serviciilor de coafură și machiaj ale oficialilor au stârnit unele critici în trecut, președintele Asociației Contribuabililor, Reiner Holznagel, care a afirmat că acestea trebuie „reduse la minimul necesar și, în caz de îndoială, plătite în mod privat”.

Cât cheltuiește premierul Germaniei, Olaf Scholz

Noul cancelar german consumă și mai mult

Nici actualul cancelar german Olaf Scholz nu face economie la cheltuielile pentru ieșirile sale publice, a relatat Tagesspiegel. Până acum, în acest an, reprezentanții cancelariei au cheltuit 21.808 euro pentru cheltuieli cu coafura și machiajul, în timp ce în 2022 cifra a ajuns la 39.910 euro.

Cifrele unei anchete parlamentare de la începutul acestui an au arătat că toate cheltuielile pentru fotografi, coafeze și make-up artiști au crescut la aproximativ 1,5 milioane de euro în primul an complet al guvernului Scholz, în 2022. Aceasta a fost cu aproape 80% mai mult decât în 2021, ultimul an al guvernului Merkel.

18.000 de euro pentru fotografi independenți

Săptămâna trecută, liderul landului Bavaria, Markus Söder, a ținut prima pagină a ziarelor când s-a raportat că biroul său a cheltuit aproape 180.000 de euro pe fotografi independenți numai în 2022. Acest lucru s-a adăugat la cei 36.000 de euro pe an pentru un fotograf angajat permanent.

Cancelaria de stat a declarat că angajează fotografi „în funcție de ocazie, la un tarif orar sau zilnic convenit… Imaginile au fost realizate în scopuri de presă și de relații publice și pentru documentare”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre