Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalul Ceremoniei Olimpice. Vaticanul se arată jignit și se alătură criticilor

Scandalul Ceremoniei Olimpice. Vaticanul se arată jignit și se alătură criticilor
La deschiderea Jocurilor Olimpice din 2024, găzduite în Paris, a avut loc acel eveniment cultural ce a generat controverse și dezbateri intense în rândul publicului și criticilor de artă. În cadrul ceremoniei de deschidere, a fost prezentată o reinterpretare modernă a faimoasei picturi "Cina cea de Taină" de Leonardo da Vinci, care a stârnit reacții polarizate.

Vaticanul a declarat sâmbătă că „deplânge ofensa” provocată creștinilor de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, a cărei scenă a prezentat travestiți, potrivit AP. La o săptămână după ce evenimentul a fost criticat intens, Sfântul Scaun a emis o declarație în limba franceză, afirmând că este „întristat de anumite scene de la ceremonia de deschidere și se alătură celor care au fost jigniți. ”
Acesta a susținut că la un eveniment prestigios în care întreaga lume se reunește pentru a împărtăși valori comune nu ar trebui să existe aluzii ridicole la religie.

Episcopii catolici: spectacolul este o insultă la adresa creștinismului

Cina cea de taină în viziunea regizorului ceremoniei olimpice de la Paris
Cina cea de taină în viziunea regizorului ceremoniei olimpice de la Paris

Scena din 26 iulie le-a amintit criticilor de Iisus și de apostolii săi din celebrul tablou al lui Da Vinci. Barbara Butch, producătoare și DJ, simbol LGBTQ+, era înconjurată de dansatori și artiști travestiți, purtând o coafură argintie asemănătoare unei aureole.
Episcopii catolici din Franța au declarat că spectacolul este o insultă la adresa creștinismului. Thomas Jolly, regizorul artistic al ceremoniei, a negat în mod repetat că scena ar fi fost inspirată de „Cina cea de Taină”, afirmând că intenția a fost să celebreze diversitatea și să aducă un omagiu gastronomiei și ospitalității franceze.
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris și-au cerut scuze tuturor celor care s-au simțit jigniți de această scenă.

Ancheta în cazul hărțuirii lui Thomas Jolly după Ceremonia Olimpică

Între timp, Parchetul din Paris a inițiat o anchetă privind hărțuirea informatică și prejudiciul suferit de Thomas Jolly, regizorul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a depus o plângere în acest sens. Unitatea naţională de combatere a urii (PNLH) din cadrul Parchetului a fost desemnată să se ocupe de anchetă, conform surselor.
În plângerea sa, Thomas Jolly a detaliat că a fost ținta unor amenințări și insulte pe rețelele sociale, atacându-i orientarea sexuală și presupusele origini israeliene, care au fost eronat atribuite. Acuzațiile includ „amenințări cu moartea din cauza originii sale, amenințări cu moartea din cauza orientării sale sexuale, insultă publică din cauza originii sale, insultă publică din cauza orientării sale sexuale și defăimare”.

Secvență din timpul Ceremoniei de deschidere a JO 2024

Parchetul a decis să transfere ancheta către Oficiul central de combatere a infracţiunilor împotriva umanităţii şi a infracţiunilor motivate de ură (OCLCH) după o evaluare inițială a mesajelor.
O sursă a declarat că majoritatea mesajelor incitatoare la ură erau scrise în engleză și au fost primite imediat după deschiderea Jocurilor Olimpice. Deși până vineri nu fusese stabilită originea geografică a acestor mesaje, sursa a indicat că „există cu siguranță autori din străinătate”, subliniind că ancheta este încă în faza preliminară.
Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris condamnă cu tărie intimidarea și hărțuirea îndreptate împotriva autorilor și artiștilor ceremoniei de deschidere, inclusiv pe Thomas Jolly. „Paris 2024 oferă sprijinul său lui Thomas Jolly și autorilor și artiștilor ceremoniei în fața atacurilor la adresa lor”, a declarat Comitetul.

Donald Trump și Conservatorii critică Ceremonia Olimpică din Paris

Deși ceremonia din 26 iulie a atras mulți spectatori, un segment care includea drag-queens a stârnit controverse în rândul grupurilor conservatoare și de extremă dreapta, atât în Franța, cât și în străinătate. Politicienii de extremă dreapta, episcopatul francez și fostul președinte al SUA, Donald Trump, au criticat această secvență.
În această săptămână, la Paris a fost demarată o altă anchetă privind hărțuirea cibernetică agravată și amenințările cu moartea adresate DJ-ului francez Barbara Butch. Aceasta, activistă lesbiană și feministă, a apărut pe scenă alături de drag-queens. Într-un interviú acordat BFMTV, Barbara Butch a sustinut că problema nu constă în arta sau interpretarea sa.
„Problema nu sunt eu, nu este pictura, nu este punerea în scenă realizată de Thomas Jolly sau coregrafia lui Maud Le Pladec, problema sunt oamenii care hărțuiesc,” afirmă activista feministă și lesbiană, care asigură că ar „face-o din nou fără nicio problemă”.

Foto: TVR Info

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre