Simona Ionescu / Redactor Șef

Scene de coșmar în timpul Openului de șah de la Moscova: un robot a atacat un competitor

Scene de coșmar în timpul Openului de șah de la Moscova: un robot a atacat un competitor
Filmele care imaginează o lume condusă de roboți, în care aceștia au pus stăpânire pe planetă și conduc rasa umană, par să nu mai fie simplă ficțiune, după întâmplarea de la Moscova de zilele trecute.

În timpul openului de la Moscova, un robot a atacat un copil, competitor, cu care juca șah. Și, mai mult decât atât, i-a rupt un deget. Robotul i-a rupt degetul unui băiat de șapte ani în timpul unei partide de șah la Moscova, săptămâna trecută, relatează agențiile de presă rusești. „Robotul i-a rupt degetul copilului”, a declarat Serghei Lazarev, președintele Federației de Șah din Moscova, pentru agenția de știri Tass. „Acest lucru este, desigur, rău”, a continuat acesta.

Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare arată cum robotul ia una dintre piesele băiatului. Băiatul își face apoi propria mutare, iar robotul se „supără” și îl apucă de deget, notează BBC.com.

Patru adulți au sărit în apărarea băiatului. În imagini se vede cum aceștia se chinuie să îi extragă mâna din încleștarea robotului, apoi se grăbesc să îl conducă la distanță. „Oamenii s-au grăbit să ajute și au scos degetul tânărului jucător, dar fractura nu a putut fi evitată”, a spus acesta.

Serghei Lazarev, președintele Federației de Șah din Moscova a declarat că mașina a jucat multe meciuri anterioare fără incidente.  Băiatul a reușit să termine ultimele zile ale turneului în ghips, relatează agenția Tass. „Copilul a jucat chiar a doua zi, a terminat turneul, iar voluntarii au ajutat la înregistrarea mișcărilor”, a mai spus Lazarev.

Robotul a reacționat pentru că s-ar fi încălcat o regulă de siguranță

Serghei Smagin, vicepreședintele Federației Ruse de Șah, a declarat că robotul a părut să se năpustească după ce a luat una dintre piesele băiatului. În loc să aștepte ca mașina să își termine mutarea, băiatul a optat pentru o ripostă rapidă, a spus el. „Există anumite reguli de siguranță, iar copilul, aparent, le-a încălcat. Când și-a făcut mutarea, nu și-a dat seama că mai întâi trebuia să aștepte”, a declarat Smagin. „Acesta este un caz extrem de rar, primul de care îmi amintesc”, a adăugat el.

Băiatul atacat de robot este unul dintre cei mai buni 30 de jucători de șah din capitala rusă la categoria sub nouă ani. Părinții copilului ar fi contactat Parchetul. Conform RIA Novosti robotul e astfel conceput încât poate juca mai multe meciuri în același timp. El  jucase deja trei în ziua în care l-a întâlnit pe băiat.

Anual, cel puțin o persoană e ucisă de roboți

Potrivit unui studiu din 2015, o persoană este ucisă în fiecare an de un robot industrial numai în SUA. Într-adevăr, potrivit administrației americane pentru securitate în muncă, majoritatea accidentelor de muncă din 2000 încoace în care au fost implicați roboți au fost mortale.

Robert Williams, considerat prima victimă a unui robot, a murit strivit de brațul unui robot de o tonă pe linia de producție a Ford din Michigan în 1979. În 2015, un robot a ucis un antreprenor în vârstă de 22 de ani la una dintre uzinele germane ale Volkswagen, apucându-l și strivindu-l de o placă metalică.

De asemenea, roboții folosiți în operațiile medicale au fost considerați responsabili de moartea a 144 de persoane între 2008 și 2013. Mai recent, Elaine Herzberg a fost ucisă de o mașină autonomă Uber, care a lovit-o pe femeia de 49 de ani cu 40 de mile pe oră în timp ce traversa strada în Tempe, Arizona, în 2018. În general, însă, eroarea umană – sau lipsa de înțelegere umană a proceselor robotice – este cea mai frecventă cauză a incidentelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre