Simona Ionescu / Redactor Șef

Schimbare de ultimă oră în Codul Rutier. Toți șoferii trebuie să știe, căci riscă sancțiuni grele

Schimbare de ultimă oră în Codul Rutier. Toți șoferii trebuie să știe, căci riscă sancțiuni grele
Autoritățile au introdus noi reglementări în Codul Rutier. Șoferii trebuie să fie extrem de atenți, pentru că o regulă nerespectată aduce cu sine probleme mari.

Codul Rutier 2023 a suferit schimbări majore și recent au fost introduse modificări semnificative. Totul pentru ca șoferii să fie siguri în trafic și accidentele să fie evitate.

Recent, au fost aduse modificări unei reguli privind modul în care trebuie să fie folosită faza scurtă. Până acum, toți șoferii știau că luminile trebuie să fie aprinse și ziua și noaptea, indiferent de vremea care este afară (mai ales că ploaia, ceața și ninsoarea limitează vizibilitatea) și tipul de drum.

Noi reglementări în Codul Rutier

Noutăți în folosirea luminilor de zi

Potrivit Codului Rutier în vigoare, faza scurtă trebuie să fie utilizată în orice moment în care mașina este în mișcare, pe drumuri naționale, drumuri județene și autostrăzi, indiferent de condițiile de trafic care sunt pe timpul zilei și al nopții.  Noua modificare se aplică oricărui tip de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, indiferent de drumul pe care circulă.

Și motociliștii vor fi obligați să folosească luminile pe timpul zilei

De asemenea, potrivit noului Cod Rutier, și motocicliștii au aceeași obligație. Aceștia vor folosi faza scurtă în orice moment al deplasării în trafic, indiferent că este zi sau noapte și în orice condiții meteorologice. Prin această nouă reglementare, România s-a aliniat și altor state pentru care această regulă este lege.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre