Simona Ionescu / Redactor Șef

Se lucrează deja la orașul fără șosele. Oamenii vor merge pe jos

Se lucrează deja la orașul fără șosele. Oamenii vor merge pe jos
Unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă a promis că va investi  foarte mulți bani pentru un oraș ridicat de la zero. Fără mașini, fără șosele, deci fără poluare. Lucrările au și început.

Așa ceva s-a mai văzut doar în filmele de ficțiune. Vehicule prin aer, clădiri uriașe cu forme SF cu verdeață pe acoperișuri și în balcoane. Plus nisip roz și o Lună artificială. Au trecut doar câteva luni de când a fost prezentat proiectul și, iată, că oamenii s-au apucat de treabă. Vor lucra aici circa 380.000 de muncitori.

Se lucrează deja la orașul fără șosele

Neom se va numi orașul viitorului. La nici un an de la anunț, au și început primele lucrări. În acest loc nu vor fi șosele pentru automobile, iar oamenii vor avea totul la îndemână și vor putea merge pe jos. Ar urma să găzduiască primii locuitori în anul 2024. Buldozerele au început lucrul, pentru a pregăti cele trei straturi ale orașului liniar.

Într-o zonă neprietenoasă, plină de roci și teren arid, prințul saudit Mohammed bin Salman a văzut altceva. A aterizat acolo cu elicopterul și a văzut viitorul. A plănuit orașul viitorului în Arabia Saudită, Neom. El este cel mai mare exportator de petrol din lume.

Primele planuri referitoare la acest oraș au fost dezvăluite în luna ianuarie de către prințul Mohammed bin Salman. Acesta a vorbit la televizor pentru prima dată despre The Line, sau Linia, o serie de zone urbane desfășurate de-a lungul unei ”coloane vertebrale” centrale, cu o lungime de aproape 170 de kilometri.

Orașul va fi susținut cu 100% energie regenerabilă

Linia va fi compusă dintr-o regiune de suprafață pentru pietoni, alături de alte două subterane: una pentru transport și una pentru infrastructură.

”Este un proiect de mare amploare”, spune directorul operațiunilor, Nadhmi Al-Nasr, care estimează că nici măcar 1% din eforturile necesare planificării și construcției Liniei nu au fost realizate. În loc să construiască dintr-un singur punct, Al-Nasr a dezvăluit că se ia în calcul pornirea din două puncte extremis și construirea către centru.

Seria de comunități ce fac parte din Linie ar urma să se întindă din munții nord-vestici ai Arabiei Saudite până la Marea Roșie. În total, aceste mini-orașe vor putea găzdui până la 1 milion de oameni, care vor fi conectați prin intermediul transportului în comun de mare viteză și ”soluții de mobilitate autonome.”

Școlile, restaurantele, magazinele și alte destinații de interes rapid ar urma să fie la distanțe mici, de câteva minute de mers pe jos. În plus, nicio călătorie dintr-un centru urban nu va dura mai mult de 20 de minute, conform dezvoltatorilor.

Datorită formei liniare și infrastructurii subterane, cea mai mare parte din mediul înconjurător va fi protejată. Dezvoltatorii estimează că 95% din peisajul actual va fi păstrat intact.

Arabia Saudită este dispusă să investească între 100 și 200 de miliarde de dolari în Linie. În schimb, eforturile de dezvoltare vor genera peste 380.000 de noi locuri de muncă. Și PIB-ul țării va beneficia de pe urma acestui proiect, urmând să crească cu 48 de miliarde de dolari până în 2030.

Linia urmează să fie prima parte din Neom, un oraș-stat ce se va desfășura pe 25.000 de kilometri pătrați, în provincia Tabuk a statului. Zona este aproape de granițele cu Iordania și Egipt.

Neom va fi un un oraș-stat

Linia urmează să fie prima parte din Neom, un oraș-stat ce se va desfășura pe 25.000 de kilometri pătrați, în provincia Tabuk a statului. Zona este aproape de granițele cu Iordania și Egipt. Neom ar urma să coste 500 de miliarde de dolari. Numele acestui oraș-stat provine din grecescul ”neos”, sau ”nou”, combinat cu ”mustaqbal”, cuvântul arab pentru ”viitor.”

Între planurile pentru oraș se regăsesc taxiuri zburătoare, un parc de distracție cu dinozauri robotici și cea mai mare densitate de restaurante Michelin din lume. Vor fi folosite mașinării care vor genera nori, va fi creată cea mai mare grădină de corali din lume. Prințul a anunțat că va exista nisip care strălucește în întuneric, dar și o lună artificială, care se va aprinde noaptea.

Minunile din orașul viitorului

Potrivit documentelor, orașul încorporează tehnologie care încă nu există.

  1. Taxiuri zburătoare, astfel că șofatul va fi doar pentru distracție și nu pentru transport așa cum este utilizat astăzi;
  2. Nori care au drept scop fertilizarea solului pentru ca orașul să nu rămână la stadiul de deșert;
  3. Menajere roboți, astfel că sarcinile casei vor fi de domeniul trecutului;
  4. Facilități medicale, astfel că oamenii de știință lucrează deja la modificarea genomului uman pentru a face oamenii mai puternici;
  5. Restaurante de lux;
  6. Roboți dinozauri, astfel că viitorii cetățeni ai Neom vor putea vizita un Jurassic Park al roboților;
  7. Nisip fosforescent, ca o cerință a prințului;
  8. Alcool, prin prisma faptului că în restul Arabiei Saudite, alcoolul este interzis;
  9. Sporturi între roboți, astfel că ar putea fi urmărite lupte ale acestora în cuști;
  10. Securitate sporită asigurată de drone echipate cu tehnologie de recunoaștere a feței;
  11. Luna: o lună artificială care va lumina în fiecare noapte deasupra orașului. Sursa: wsj.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre