Simona Ionescu / Redactor Șef

Se schimbă harta lumii. Un nou stat suveran va apărea, modelat după Vatican

Se schimbă harta lumii. Un nou stat suveran va apărea, modelat după Vatican
Se preconizează apariția unui nou stat suveran care ar putea deveni cel mai mic din lume. Noua țărișoară este legatăde religia musulmană. Deja demersurile sunt avansate, dar recunoașterea internațională rămâne incertă.

Supranumit „Vaticanul musulmanilor”, acest mini-stat va fi creat în jurul ordinului Bektashi, o sectă islamică cu tradiții sufiste și un caracter mistic, condusă de liderul spiritual Baba Mondi. Teritoriul acestui stat va fi o mică enclavă în Tirana, capitala Albaniei, și va ocupa doar câteva străzi, urmând modelul Vaticanului din Roma.

Proiectul suveranității acestui stat este încă în curs de elaborare, fiind pregătit de o echipă de experți juridici. Acesta va trebui aprobat de Parlamentul albanez, iar recunoașterea internațională rămâne incertă. Statul nu va avea o armată, ci doar un mic serviciu de informații, și va fi lipsit de ambiții teritoriale. Granițele au fost stabilite fără a revendica fostele terenuri ale ordinului din Tirana, care au fost confiscate de regimul comunist în anii ’60. Statul propus va avea propriile pașapoarte, o administrație suverană.

Acest stat propus ar ocupa un teritoriu de doar 10 hectare, fiind comparat cu dimensiunile Vaticanului. Înființarea lui este văzută ca un pas simbolic pentru a promova o formă moderată a islamului, diferită de extremismul asociat adesea cu religia musulmană. Baba Mondi a subliniat că acest nou stat ar trimite un mesaj de toleranță și acceptare, contracarând stereotipurile negative legate de musulmani​

Viziunea noului stat Bektashi este una liberală

Baba Mondi și comunitatea Bektashi sunt cunoscuți pentru lupta împotriva extremismului și pentru promovarea toleranței religioase. De altfel, noul stat va avea o viziune liberală asupra vieții sociale, permițând consumul de alcool și neimpunând restricții stricte asupra femeilor sau asupra codurilor vestimentare. Pasaportul propus al noului stat va fi verde, o culoare simbolică în islam.

Într-un interviu, Rama a spus că obiectivul noului stat este de a promova o versiune tolerantă a islamului, ceva cu care Albania se mândrește. „Ar trebui să avem grijă de această comoară, care este toleranța religioasă și pe care nu ar trebui să o luăm niciodată de bună”, a spus el. Un microstat islamic moderat declarat, a spus prim-ministrul, ar trimite un mesaj: „Nu lăsați stigmatul musulmanilor să definească cine sunt musulmanii”.
„Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat mințile” a mai declarat clericul Edmond Brahimaj, cunoscut de adepți sub numele de Baba Mondi.

Această inițiativă este încă în curs de elaborare, iar recunoașterea internațională rămâne incertă, însă Baba Mondi și premierul albanez, Edi Rama, speră că acest proiect va consolida reputația Albaniei ca un exemplu de coexistență religioasă​.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri