Datorită frumuseții sale arhitectonice, ziarele vremii au numit acest loc drept „Cel mai elegant teatru din Galați”.
Construit de Apostol P. Papadopol
Teatrul a fost ridicat în anul 1911 de către Apostol P. Papadopol, un cunoscut comerciant. Papadopol a fost proprietarul mai multor imobile din oraș, fost deputat și apreciat de regele Carol I.
Suveranul l-a decorat în anul 1902 cu medalia pentru Răsplata muncii pentru învățământul primar, clasa I. Mare filantrop, Papadopol a lăsat moștenire, prin testament mulți bani primăriei Galați, spitalului „Elisabeta Doamna – Caritatea gălăţeană” și Academiei Române”, dar și multe proprietăți.
Teatrul a intrat apoi în posesia viitorului primar al Galațiului
După ce Papadopol a trecut la cele veșnice, în anul 1914, teatrul a intrat în posesia rudei și partenerului său de afaceri, Ioan D. Prodromn, viitorul primar al Galațiului, senator, prefect al județului Covurlui. Acesta a reușit să transforme clădirea într-unul dintre cele mai importante puncte de atracție a Galațiului interbelic.
„Se închiriază pentru spectacole teatrale, șezători literare și baluri”
În Anuarul orașului Galați și al județului Covurlui ediția 1930-1931, Teatrul Odeon apare descris ca fiind cel mai elegant teatru din Galați care se „închiriază pentru spectacole teatrale, șezători literare și baluri”. Iubitorii de artă și frumos veneau la teatrul Odeon să vadă „filmele la modă”, iar condițiile erau exemplare. „La parter se aflau două staluri şi o zonă rezervată, scena şi locul pentru orchestră poziţionată, cum altfel, în faţa scenei şi mai jos decât aceasta.
„Tavanul, parapetul lojelor şi zona scenei aveau elemente decorative din stuc, cu reprezentări vegetale şi antropomorfe”
În zona mezaninului se aflau lojile pentru cei cu dare de mână, separate prin pereţi, creând intimitate şi o zonă de confort pentru spectatori. Balcoanele unu şi doi erau amplasate doar pe latura de est. Tavanul, parapetul lojelor şi zona scenei aveau elemente decorative din stuc, cu reprezentări vegetale şi antropomorfe”, spunea în acele vremuri, Marius Mitrof, fostul consilier al Direcției Județene de Cultură Galați.
Ulterior, clădirea a fost naționalizată și a rămas cinematograf, fiind cunoscută de gălățeni ca „Cinema Republica”. În acest moment, fațada este renovată, dar teatrul a păstrat elementele arhitecturale ale epocii vechi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook