Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretul din tabloul regelui Charles. Are legătură cu boala cu care se luptă

Secretul din tabloul regelui Charles. Are legătură cu boala cu care se luptă
Noul portret al regelui Charles, purtând semnătura pictorului Jonathan Yeo îl înfățișează pe Suveran purtând uniforma Gărzilor Galeze, al căror colonel de regiment a fost numit în 1975, sprijinindu-se pe o sabie.

Portretul regelui Charles cu o înălțime impresionantă de 2,8 metri și o lățime de 2,2 metri, va fi atârnat în cele din urmă în Drapers’ Hall din Londra.

Monarhul a fost „surprins”, dar „zâmbind aprobator”

Portretul lui Jonathan Yeo a fost realizat în nuanțe de roșu și roz, fiind cu totul diferit de portretele regale tradiționale. Întorsătura modernă a lui Yeo nu a fost o surpriză totală pentru regele Charles, care a văzut tabloul înainte de a fi terminat.

Regele a stat de patru ori pentru a fi pictat, timp de aproximativ o oră de fiecare dată. Artistul a declarat că în final monarhul a fost „surprins”, dar „zâmbind aprobator”. „Scopul meu a fost, de asemenea, să fac referire la tradițiile portretului regal, dar într-un mod care să reflecte o monarhie a secolului XXI și, mai presus de toate, să comunic umanitatea profundă a subiectului”, a declarat Yeo.

„Acest portret a evoluat pe măsură ce rolul subiectului în viața noastră publică s-a transformat”

Noul portret al regelui Charles

Tabloul a fost comandat în 2020 pentru a sărbători cei 50 de ani de când prințul de Wales de atunci era membru al organizației caritabile The Drapers’ Company, în 2022, a precizat palatul. Tabloul va fi atârnat la Drapers’ Hall din Londra. Un fluture, despre care artistul a spus că trebuie să simbolizeze „metamorfoza și renașterea”, plutește lângă umărul regelui în tablou. Admitarorii Casei Regale susțin că fluturele reprezintă, de fapt, un mesaj subtil de încurajare pentru Charles, în lupta sa cu cancerul. 

„Când am început acest proiect, Majestatea Sa Regele era încă Alteța Sa Regală Prințul de Wales și, la fel ca fluturele pe care l-am pictat plutind deasupra umărului său, acest portret a evoluat pe măsură ce rolul subiectului în viața noastră publică s-a transformat”, a declarat Yeo.

Yeo a pictat-o și pe regina Camilla, dar și pe prințul Philip

Autorul a decis ca primul portret al regelui după încoronare să fie nonconformist, așa că l-a pictat în nuanțe de roz

Charles a fost numit colonel al regimentului Gărzile galeze în 1975. Yeo a spus că monarhul a fost „impresionant de liniștit” și a avut „un mare simț al umorului” în timp ce a fost muză pentru Yeo, ultima dată în noiembrie 2023. Yeo a mai pictat anterior și alți membri ai familiei regale, printre care regina Camilla în 2014 și regretatul prinț Philip, duce de Edinburgh, în 2008.

„A fost atât o provocare profesională extraordinară”

„A fost un privilegiu și o plăcere să fiu însărcinat de The Drapers’ Company să pictez acest portret al Majestății Sale Regele, primul care va fi dezvelit de la Încoronare. (…) Fac tot ce pot pentru a surprinde experiențele de viață și umanitatea gravate pe chipul fiecărui subiect în parte și sper că asta am reușit să fac în acest portret.

Să încerc să surprind acest lucru pentru Majestatea Sa Regele, care ocupă un rol atât de unic, a fost atât o provocare profesională extraordinară, cât și una care mi-a plăcut foarte mult și pentru care sunt extrem de recunoscător.”, a mărturisit pictorul.

Sursă foto: theroyalfamily

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre