Simona Ionescu / Redactor Șef

Șefa mafiei, zisă Nașa Camorrei, băgată după gratii 12 ani și 8 luni. Surprinzător cum o descriu polițiștii

Șefa mafiei, zisă Nașa Camorrei, băgată după gratii 12 ani și 8 luni. Surprinzător cum o descriu polițiștii
În august 2021, Poliţia italiană a arestat o femeie, despre care procurorii au spus că ar fi şefa grupării mafiote Camorra din Napoli. Zilele trecute, aceasta, pe nume Maria Licciardi, a fost condamnată la aproape 13 ani de închisoare.

 În urmă cu aproape doi ani, femeia a fost arestată pe aeroportul Ciampino din Roma. Ea urma să plece în Spania pentru a-şi vizita fiica, au informat atunci ziarele italiene.

Maria Licciardi era suspectată de asociere cu mafia şi extorcări. Ministrul de interne i-a felicitat pe poliţişti pentru arestarea ei.

Existau informații certe că femeia conducea influentul clan Camorra din Napoli, unde mafia se concentrează pe traficul cu droguri.

Sindicatul criminal Camorra este considerat mai brutal chiar decât grupările ‘Ndrangheta din Calabria şi Cosa Nostra. Camorra are o prezență cunoscută pe insule, care includ Ibiza și Mallorca. Datorită poziției lor geografice strategice, insulele reprezintă un port de escală pentru droguri provenind din America de Sud.

Procurorul de la Palermo, Francesco Lo Voi, a avertizat, de asemenea, că mafioții vor profita de pandemie pentru a cumpăra companii falimentare din sectorul turismului de pe întreg continentul, în special pe coasta spaniolă sau în Franța.

Istoria palpitantă a șefei celui mai violent clan mafiot

Înainte de a fi trimisă la închisoare în 2001, Maria Licciardi, cunoscută și sub numele de „Nașa”, se presupune că a adăugat prostituția în imperiul de afaceri al Camorrei, în ciuda faptului că aceasta contravine codului organizației.

Potrivit rapoartelor, clanul ar fi cumpărat femei, multe dintre ele minore, de la mafia albaneză.

Potrivit presei italiene, Licciardi este suspectată de mai multe infracţiuni, inclusiv crimă, extorcare şi fraudă. Ea mai fusese condamnată. În 2009 a ieşit din închisoare după ispăşirea unei sentinţe de opt ani privare de libertate.

Unul dintre fraţii săi trebuia să preia conducerea grupului din zonă în anii 1980, dar el a decedat în închisoare, a spus scriitorul şi jurnalistul Roberto Saviano, expert în mafia italiană, conform ziarului Corriere della Sera.

Femeia, astăzi în vârstă de 71 de ani, ar fi preluat rolul de cap al mafiei din Napoli împreună cu alţi doi fraţi ai săi, a dezvăluit tot jurnalistul Saviano, potrivit căruia cei trei erau cunoscuţi pentru măsurile de precauţie şi cruzimea lor. Licciardi a fost inspirația pentru șefa mafiei din serialul TV „Gomora”, potrivit aceluiași jurnalist, care a scris cartea cu același nume despre mafia din Napoli.

Surse din poliție au descris-o anterior ca fiind „practică, fermecătoare, excepțional de inteligentă”, dar și la fel de nemiloasă ca bărbații mafioți.

Miercuri, 15 martie 2023, „Nașa” Maria a fost condamnată la 12 ani și 8 luni. Probabil că va sfârși în închisoare, având în vedere că acum are peste 71 de ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre