Simona Ionescu / Redactor Șef

Șefii BBC ajung în fața poliției. Au protejat o vedetă care a profitat de un minor

Șefii BBC ajung în fața poliției. Au protejat o vedetă care a profitat de un minor
Șefii BBC merg azi la poliție după ce corporația a suspendat un prezentator de top care a plătit un adolescent cu 35.000 de lire sterline pentru fotografii explicite. Acesta nu este primul scandal de acest gen în care e târât celebrul trust.

Prezentatorul vedetă, al cărui nume nu a fost făcut public încă, a fost în cele din urmă suspendat de către corporație, la aproape două luni după ce familia presupusei victime a depus prima plângere. Aceasta a venit în condițiile în care vedeta „bine-cunoscută” l-ar fi sunat pe tânăr după ce a fost expus săptămâna trecută, și l-ar fi întrebat „Ce ai făcut?” în timpul apelului și, de asemenea, i-ar fi cerut tânărului să își sune pe mama pentru a o convinge să „oprească ancheta”.

Potrivit presei britanice, vedeta BBC ar fi profitat de dependența de droguri a tânărului în vârstă de 20 de ani, cunoscut ca și consumator de crack și cocaină, pentru a-i cere imagini sexuale explicite, încă de acum trei ani.

Familia presupusei victime susține că mesajele explicite au început în 2020 și că vedeta nu și-a ascuns identitatea și chiar i-a trimis fotografii adolescentului în timp ce era la serviciu. El ar fi cerut imagini explicite de la adolescent, care i-ar fi spus mamei lor că apoi și-ar fi arătat părțile intime.  Cu o ocazie, vedeta BBC i-a trimis adolescentului 5.000 de lire sterline.

Mama a declarat pentru The Sun că, în doar trei ani, copilul lor a trecut de la a fi un „tânăr vesel și plin de noroc la un dependent de droguri ca o fantomă”. Femeia a mai relatat că l-a auzit odată pe starul BBC spunându-i: „Ți-am spus să nu mă suni”. Ea a spus că relația ei cu copilul ei a fost întotdeauna apropiată și că s-au mai destăinuit când bărbatul le-a trimis bani. De asemenea, mama a declarat pentru The Sun că obișnuia să-l urmărească pe prezentator și a rămas „șocată” când a văzut o fotografie cu el în lenjerie intimă pe canapeaua din casa sa, în timp ce se uita în telefonul copilului ei.

Ce pedeapsă riscă prezentatorul

Mama tânărului a decis să se adreseze BBC după ce a descoperit presupusele plăți și i-a „implorat” pe șefi să o determine pe vedetă „să nu mai trimită bani”. De asemenea, ea a povestit că a văzut imagini în care bărbatul se dezbracă în boxeri pentru o convorbire video cu tânărul. Acuzațiile, dacă vor fi dovedite, ar putea constitui mai multe infracțiuni penale, arată Daily Mail. Se spune că plățile ar fi început când adolescentul avea 17 ani. Aceasta este peste vârsta de consimțământ sexual.

Dar realizarea, distribuirea, posesia sau afișarea unei imagini indecente a unei persoane sub 18 ani este o infracțiune penală în conformitate cu Legea privind protecția copiilor, chiar dacă imaginea a fost creată cu consimțământul tânărului sau dacă tânărului i s-a cerut să trimită o imagine sexuală a sa.

Această faptă este pasibilă de o pedeapsă maximă de zece ani de detenție. Pe de altă parte, determinarea sau incitarea la exploatare sexuală a unui copil atrage după sine o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare.

Scadalul e imens, membrii guvernului se implică

BBC a confirmat într-o declarație publică, ieri după-amiază, că a suspendat un membru al personalului de sex masculin din cauza acuzațiilor, dar nu a dezvăluit identitatea angajatului. Ancheta proprie va fi condusă de fostul ofițer de poliție Jeff Brown, căruia familia presupusei victime i-a înmânat un dosar cu probe.

Prezentatori precum Gary Lineker, Jeremy Vine și Rylan Clark s-au simțit nevoiți să se excludă public după ce utilizatorii rețelelor de socializare au speculat în mod eronat că ei ar fi vedeta în cauză. În plus, membri ai guvernului se declară revoltați că vedeta acuzată nu a fost eliminată din emisiuni de îndată ce s-a formulat plângerea potrivit căreia un prezentator anonim a plătit un adolescent cu zeci de mii de lire sterline pentru imagini sexuale explicite.

În cadrul unei declarații pentru Sky News, ministrul Justiției a declarat: „Acestea sunt acuzații foarte serioase și îngrijorătoare. Dacă mă întrebați pe mine, ca părinte, aș fi extrem de îngrijorat de acest lucru. Cred că, în mod corect, nu știu exact ce s-a spus și la ce oră, dar cu siguranță te-ai aștepta ca acuzațiile de această natură să fie tratate cu fermitate și promptitudine.

Cred că ceea ce vedem astăzi… și înțeleg că va avea loc o întâlnire cu poliția, ceea ce este absolut corect. Și s-ar putea ca, în timp, să fie nevoie de o investigație cu privire la modul în care a fost tratată această acuzație. Acest lucru este foarte posibil. Dar în acest moment cred că este important, în interesul victimei, al reclamantului, ca acest lucru să fie rezolvat cât mai repede, mai corect și mai solid posibil”.

BBC acuzat că a încercat mușamalizarea cazului. Poliția nu a fost informată oficial

Acest lucru vine în contextul în care Poliția Metropolitană a confirmat că a vorbit cu BBC despre prezentatorul suspendat acuzat că a plătit o adolescentă peste 35.000 de lire sterline pentru imagini sexuale explicite. Directorul general Tim Davie a declarat ieri că, în urma unor discuții urgente cu guvernul, corporația investighează „rapid și cu sensibilitate” aceste afirmații „profund îngrijorătoare”.

Aceasta a venit la doar câteva ore după ce ministrul Culturii, Lucy Frazer, a purtat discuții urgente cu directorul general al BBC, Tim Davie, cu privire la acest scandal, care a fost semnalat pentru prima dată postului de televiziune în urmă cu șapte săptămâni. Și colegii prezentatorului concediat sunt îngroziți de situație, în timp ce sunt din ce în ce mai consternați de modul în care BBC a gestionat criza.

Conform Daily Mail, Davie nu a fost informat despre acuzații până joia trecută, în ciuda afirmațiilor mamei adolescentului care a contactat inițial BBC pe 19 mai. Pe de altă parte, Poliția Metropolitană a declarat că BBC nu a făcut încă o sesizare sau o acuzație oficială.

Într-o declarație oficială, un purtător de cuvânt al forțelor de ordine a declarat: „Met a primit un contact inițial din partea BBC în legătură cu această chestiune, dar nu a fost făcută nicio sesizare sau acuzație oficială.  Vom avea nevoie de informații suplimentare înainte de a stabili ce măsuri ar trebui să urmeze”.

Scandalurile se țin lanț la BBC

Decizia de ieri a corporației de a suspenda un prezentator de top este a treia criză majoră numai în acest an, după o schimbare jenantă în ceea ce privește campania politică a lui Gary Lineker și demisia președintelui Richard Sharp. Lineker, cea mai bine plătită vedetă a BBC, a fost scos din emisie în martie după ce a refuzat să dea înapoi în legătură cu un tweet în care compara limbajul guvernului privind solicitanții de azil cu cel al Germaniei anilor 1930.

Gary Lineker de la BBC a general un scandal imens în urma postării sale virulente pe Twitter

Ultimul scandal ar putea reprezenta cea mai mare amenințare la adresa BBC de când a fost criticat de prinții William și Harry în 2021 din cauza interviului lui Martin Bashir cu mama lor, prințesa Diana, în 1995.

Alt prezentator BBC celebru și-a înșelat soția cu un coleg de televiziune

În urmă cu o lună, alt scandal sexual a izbucnit la BBC. Philip Schofield (61 de ani) și-a dat demisia, iar agenția de talente YMU, care îl reprezenta, a decis să renunțe la acesta după ce a recunoscut că a avut o relație cu un alt bărbat. În cadrul unui interviu pentru The Sun, co-prezentatorul emisiunii „This Morning” a mărturisit că este „distrus, rușinat” de cele întâmplate.

Philip Schofield a ajuns să demisioneze din televiziune după ce s-a aflat că își înșela soția cu un coleg de serviciu

Cu toate acestea, el a precizat că nu a profitat de colegul său mai tânăr, ci că a fost pur și simplu o relație consimțită. Conform celebrului prezentator, prima întâlnire romantică pe care a avut-o cu colegul său a fost la vestiar, amantul având atunci 20 de ani, iar prezentatorul fiind, căsătorit și cu copii mari. Ulterior, ei s-au întâlnit în apartamentul lui Philip Schofield din Londra.

Phillip Bryan Schofield este un prezentator de televiziune celebru în Marea Britanie. El a devenit cunoscut ca prezentator de continuitate BBC pentru copii din 1985 până în 1987 și a continuat să prezinte o gamă largă de programe pentru BBC și ITV, inclusiv Going Live!, This Morning, Dancing on Ice, All Star Mr & Mrs și Cubul.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre