De când a început anul, în România au loc cutremure mici aproape zilnic. Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu că ne așteaptă în viitor.
„Nu este cazul să ne speriem”
Gheorghe Mărmureanu îi liniștește pe români și susține că cel puțin cinci ani de acum încolo trebuie să stăm calmi, pentru că nu vom fi puși în pericol. De asemenea, susține că s-a liniștit pământul și în Turcia. „Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră.”, spune seismologul.
„Gerul nu are nici o legătură cu seismele”
De asemenea, Mărmureanu explică că un cutremur nu are nici o legătură cu perioadele geroase. „Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat specialistul pentru Playtech.ro.
„Ar fi timp pentru consolidări”
În perioada de liniște de cinci ani care va urma, Mărmureanu recomandă ca toate clădirile cu bulină roșie să fie consolidate, pentru ca locuitorii să fie în maximă siguranță. „Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani.
Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, susține Gheorghe Mărmureanu.
Cele mai periculoase cartiere din București
Nu în ultimul rând, cercetătorul, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului a vorbit și de cele mai periculoase cartiere ale Bucureștiului. „Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate.
Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou”, a menționat seismologul. Cele mai sigure cartiere ar fi Dristor, Drumul Taberei și Militari, unde sunt multe blocuri cu patru etaje.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook