Simona Ionescu / Redactor Șef

Semnificația celebrelor tatuaje japoneze Irezumi. Se poartă de 400 de ani și nu sunt afișate în public

Semnificația celebrelor tatuaje japoneze Irezumi. Se poartă de 400 de ani și nu sunt afișate în public
Tatuajele Irezumi pe care Yakuza le poartă de peste 400 de ani au o semnificație spirituală profundă pentru cel care le poartă. Tatuajele japoneze sunt, înainte de toate, un simbol cultural și religios care are ca scop:

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste tatuaje japoneze, vechi de 400 de ani, nu sunt destinate a fi afișate în public. Pentru că niciun Yakuza nu are tatuaje pe mâini sau deasupra gâtului, iar acest lucru nu este o coincidență. Fiecare tatuaj Yakuza este perceput în cadrul clanului ca un element personal și codificat.

Horiyoshi III, cel mai faimos artist tatuator Yakuza

Astăzi tatuajele Yakuza nu sunt văzute cu ochii buni de japonezi, fiind asociate cu activitățile criminale ale organizației. Yakuza nu sunt în realitate simpli asasini. În multe privințe, ei se afirmă ca protectori ai poporului și nu ezită să îl ajute atunci când pot, cum ar fi în timpul cutremurelor.

Horiyoshi III, de exemplu, cel mai faimos artist tatuator Yakuza, a declarat că „îi cunosc personal. Ei fac multe lucruri bune pentru comunitatea lor. Dacă există o problemă majoră, uneori răspund mai repede decât guvernul”.

Crapul Koi reprezintă triumful în fața adversității

Crapul koi este unul dintre cele mai populare simboluri printre tatuajele Yakuza. Sinonim cu norocul dar și cu motivația și perseverența. Crapul Koi reprezintă triumful în fața adversității, cum ar fi victoria în fața unei boli grave sau a unui accident, de exemplu.

În mitologia japoneză, crapul care reușește să înoate în amonte de Râul Galben se va transforma într-un dragon. Un concept care se apropie foarte mult de ceea ce spunea un celebru filozof german.

Fiecare floare de cireș are o semnificație diferită

Floarea de cireș emblematică a Japoniei este și unul dintre tatuajele cel mai des întâlnite în cadrul mafiei Yakuza. Simbolizează însăși esența vieții, scopul suprem. Dar și natura efemeră a ceea ce ne înconjoară. Fiecare floare de cireș va avea, prin urmare, o semnificație diferită pentru persoana care o poartă, deoarece interpretarea sa este ceva foarte personal.

Semnificația tatuajului cu șarpe Yakuza

Există multe interpretări și pentru tatuajul cu șarpe. În timp ce persoanele pesimiste îl văd ca pe un simbol al ghinionului, al bolii și al dezastrului, alții îl echivalează cu puterea și înțelepciunea dobândită în urma unor decizii proaste. Există și o altă categorie de persoană care asociază acest animal cu sănătatea și regenerarea.

Ce reprezintă tatuajul cu dragon Yakuza

Povestea celebrelor tatuaje japoneze

Japonezii asociază dragonul cu puterea vântului și a apei. În general, dragonul simbolizează înțelepciunea și puterea, dar în cazul Yakuza, culoarea dragonului are de asemenea importanță. Un dragon negru reprezintă experiența, unul verde aduce în discuție natura, iar un dragon auriu pune în evidență valoarea.

Tigrul, la fel ca și leul și câinele leu, este văzut ca simbolul curajului și a longevității. Dar este, de asemenea, un simbol al protecției împotriva demonilor și a bolilor. Dincolo de aceste interpretări, tigrul servește și stemă permanentă pentru cei care îl poartă, cu mesajul: „Sunt gata să lupt pentru a apăra ceea ce este al meu”. Într-o măsură mai mică, tigrul poate reprezenta și o luptă solitară.

Samuraiul simbolizează loialitatea și onoarea

Samuraiul este unul dintre desenele cel mai des întâlnite în tatuajele Yakuza. Simbolizează simțul datoriei, loialitatea de nezdruncinat și mai presus de toate onoarea. Se spune că samuraii alungați sunt cei care se află la originea mafiei Yakuza, creată chiar la începutul anilor 1600. În plus, Yakuza a adoptat o filozofie foarte apropiată de cea a Bushido, pe care samuraii o aveau ca și cod de onoare.

Masca Oni

În cultura japoneză, cineva care poartă o mască Oni, disponibilă în două moduri, este o persoană care crede în demoni și spirite. Fie zâmbește și reprezintă ceva bun, fie dimpotrivă, pare rea și reprezintă ceva rău.

În rândul Yakuza, demonul Oni este un fel de călău al cărui rol este de a-i pedepsi pe cei care nu respectă codul de onoare stabilit. În ceea ce privește bujorul, acesta este considerat regina florilor în Japonia. Semnifică bogăție și eleganță, dar și noroc, sănătate și prosperitate, precum și masculinitate și putere.

Pasărea Phoenix, simbol al nemuririi și triumfului

Craniul este în cultura japoneză o reprezentare pozitivă a ciclului vieții. Acesta semnifică schimbarea, precum și respectul pentru strămoși. Nu în ultimul rând, pasărea Phoenix este cunoscută în întreaga lume pentru că e nemuritoare și renaște din propria cenușă. Acesta este și modul în care Yakuza îl interpretează și, prin urmare, îl tatuează ca simbol al nemuririi și al triumfului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre