Japonezii s-au săturat de moda tradițională, iar stilul Harajuku sau moda de stradă japoneză, își datorează titlul cartierului cu același nume, situat în districtul Shibuya din Tokyo. Tinerii protestează prin aceste haine și nu vor să mai fie constrânși.
În anii 1970, cartierul Harajuku a devenit templul modei, al rockului și al avangardei, iar această modă a apărut în Occident abia în anii 2000.
Mai mult decât o simplă poveste de modă, stilul Harajuku face parte dintr-o mișcare de protest împotriva regulilor stricte ale societății japoneze și a impunerii conformismului. În fiecare weekend, sute de tineri invadează cartierul modei, schimbând uniforma obligatorie a săptămânii cu ținute colorate și extravagante.
Nu există limită de vârstă
Inițial, tendința era de a amesteca hainele tradiționale japoneze cu cele moderne occidentale. De-a lungul anilor, au apărut multe stiluri diferite, iar tendințele s-au succedat, însă spiritul Harajuku rămâne același. Să porți hainele care îți plac lăsându-ți imaginația să zburde, fără să te îngrijorezi de ceea ce ar putea crede ceilalți.
O adevărată dorință de a se rupe de moda japoneză tradițională, mult prea codificată. Fiecare persoană este liberă să poarte ce-și dorește, fără a se îngrijora dacă look-ul corespunde vreunui standard. Chiar dacă această modă este asimilată adolescenților, nu există o limită de vârstă.
Stilul Harajuku include multe stiluri diferite
Conceptul este simplu: alege ceea ce îți place și creează un stil care să îți reflecte personalitatea. Simțiți-vă liber să suprapuneți hainele, să amestecați culorile, să acumulați accesorii japoneze și să amestecați tradiționalul cu modernul. Totul ține de exprimarea personală. Așa cum am menționat anterior, stilul Harajuku include multe stiluri diferite: Sweet Lolita, Gothic Lolita, Decora, Ganguro, Visual kei…
Stilul Lolita, un univers kawaii
Stilul Lolita este inspirat în mare măsură de moda secolului al XVII-lea și de mișcările Rococo și Baroc. Acest stil elegant și rafinat își are originea într-o mișcare de protest „soft” împotriva regulilor stricte ale societății la sfârșitul anilor 1970. La început, au existat două tendințe distincte: Sweet Lolitas și Gothic Lolitas. Primul stil înseamnă culori pastelate, fuste bufante, dantelă și volane. Machiajul este ușor și cochet, iar părul este aranjat simplu, dar elegant.
Haine închise la culoare și accesorii aparținând universului gotic
Cele de-a doua tendință se referă la haine închise la culoare, cu accente de roșu sau mov, precum și accesorii și motive aparținând universului gotic (cruce, craniu…). Rochiile rămân bufante și feminine, dar machiajul este mai accentuat. De-a lungul anilor, au apărut noi sub-stiluri, dar scopul rămâne același: să arate ca o mică păpușă.
Există Fruits Lolita cărora le place să poarte haine foarte colorate cu modele de fructe. Dar și Country Lolita care poartă rochii country sau Wa Lolita care revizitează hainele tradiționale japoneze. Într-un univers complet opus, există și Guro Lolita (sau Horror Lolita) care par desprinse direct dintr-un film de groază. Ținutele lor fetișiste constau adesea într-o bluză sexy de asistentă medicală acoperită de sânge.
Stilul Decora, extravaganța înainte de toate!
Mai recent decât stilul Lolita, stilul Decora este ușor de recunoscut prin acumularea de accesorii: agrafe de păr, ochelari, inele, brățări, coliere, unghii false și autocolante…
Acest stil foarte extravagant se bazează pe culori acide, pe suprapunerea hainelor și pe gențile de pluș. Nu există reguli specifice pentru adoptarea stilului Decora, deși cel mai bine este să păstrați o singură culoare dominantă pentru întreaga ținută (în caz contrar, va fi un pic cam prea mult pentru ochi). Această modă a devenit populară în parte datorită reginei muzicii pop, Kyary Pamyu Pamyu.
Moda Cosplay, o pasiune în Japonia
O formă prescurtată a expresiei „Costume Playing” (joc de costume), cuvântul Cosplay se referă la îmbrăcarea în pielea unui personaj manga sau anime. Nu este vorba doar de a îmbrăca un costum, ci și de întruchiparea personajului prin adoptarea expresiei corporale și a atitudinii acestuia. În Japonia, Cosplay nu este doar un hobby care se practică o dată pe an, de exemplu în timpul unui festival, ci o adevărată modă vestimentară.
Dacă se întâmplă să vă plimbați pe străzile din cartierul Harajuku în timpul unui weekend, veți întâlni cu siguranță oameni îmbrăcați în Sangoku, Naruto sau alte personaje de ficțiune. Moda cosplay este luată foarte în serios, costumul trebuie să fie fidel personajului, iar machiajul și accesoriile nu trebuie neglijate.
Stilul Gyaru, moda rebelă bling-bling
Termenul Gyaru provine din cuvântul englezesc „gal” care înseamnă fată, gagică, puicuță… Acest cuvânt a fost folosit pentru prima dată în anii ’70 pentru a desemna adolescentele japoneze „la modă” care se răzvrăteau împotriva standardelor tradiționale de frumusețe japoneze. Inspirat de cultura occidentală, stilul Gyaru a atins apogeul la începutul anilor 2000. În prezent, multe sub-stiluri sunt derivate din această modă rebelă, plină de farmec și extravagantă.
Piele bronzată, păr decolorat, haine occidentale colorate
Principiul de bază rămâne același pentru toate aceste stiluri: piele bronzată, păr decolorat, haine occidentale colorate, mult machiaj și obiecte de lux (peruci, bijuterii, unghii false…). Printre Gyaru se numără și Ganguro, care au pielea vindecată de UV și părul lung și blond decolorat.
Termenul Ganguro înseamnă literalmente „față neagră”. În ochii adulților japonezi, această modă este o adevărată provocare la adresa frumuseții tradiționale a femeilor japoneze: piele palidă și păr negru. Acest fenomen de modă rebelă urmărește să șocheze și să se elibereze de constrângerile unei societăți japoneze prea convenționale.
Fetele își măresc ochii prin desenarea unor cercuri albe
Stilurile Yamanba, Manba și Banba sunt toate derivate ale stilului Ganguro. Pe lângă o piele foarte bronzată, fetele Manba prezintă un machiaj foarte impunător. Peste un strat de fond de ten închis la culoare, fetele își măresc ochii prin desenarea unor cercuri albe mari în jurul ochilor și adaugă o pereche de lentile de contact, adesea albastre. Pentru a completa look-ul, ele aplică un ruj alb și niște gume colorate sub ochi. Pe partea vestimentară, culorile țipătoare sunt o necesitate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook