Primul Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din decembrie 1989 se va deschide la Timișoara.
Senatorii au votat. Vom avea Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din decembrie 1989
La Timișoara se va deschide Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, care va reprezenta „un simbol fundamental al eternizării jertfei poporului român pentru a se descătuşa de trecutul comunist”. S-a decis în Senat, iar acum proiectul va merge pentru un vot final și în Camera Deputaților. Inițiatorii acestui proiect sunt parlamentarii de la PNL și PSD, care au fost susținut de întreaga lume politică.
„Timișoara este oraşul care îşi merită titlul de promotor al luptei pentru căderea dictaturii”
„Instituţia muzeală dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 este prima de acest fel asumată de Statul Român ca spaţiu al comemorării, înţelegerii, angajării societăţii într-un proces de recuperare a valorilor fundamentale care au stat la baza acesteia, nevoia de libertate, demnitate şi democraţie (…). Timişoara este oraşul din România care a deschis drumul spre libertate, oraşul care îşi merită titlul de promotor al luptei pentru căderea dictaturii şi locul în care trebuie să fie iniţiat procesul de reprezentare publică la nivel naţional a Revoluţiei Române din 1989.
Muzeul va putea să răspundă prin modalitatea sa de expunere schimbărilor majore care au intervenit la nivelul consumului cultural în ultimele decenii, acesta putând să vină în întâmpinarea unui public utilizator de medii digitale pentru a facilita misiunea de cunoaştere şi de a aduce în conştiinţa publicului tânăr prin modalităţi de expunere inovative, interactive şi participative rolul major al acestui eveniment în viaţa fiecăruia şi a României în ansamblul ei”, au susținut parlamentarii.
Muzeul își va avea sediul în clădirea fostei Comeduiri a Garnizoanei Timișoara
Potrivit propunerii Guvernului României, muzeul urmează să aibă sediul în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, situată în Piaţa Libertăţii nr. 5. „După analizele preliminare realizate, clădirea îndeplineşte condiţiile din punct de vedere arhitectural, istoric şi tehnic pentru a fi amenajat muzeul. Edificiul a fost construit în stil bastionar, păstrându-se, în aparenţă, suficient de bine până în prezent.
Ministerul Culturii a iniţiat în noiembrie 2021 proiectarea pentru viitorul muzeu, iar fondurile necesare întregii investiţii provin de la bugetul de stat şi din credite externe contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din punct de vedere instituţional, Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 va fi organizat ca instituţie de cultură, acoperind totodată sferele de documentare şi cercetare, de importanţă naţională, în subordinea Ministerului Culturii.
Acesta va asigura refacerea clădirii istorice a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, amenajarea şi dotarea corespunzătoare funcţiunii de muzeu şi va angaja personalul de specialitate necesar”, conform proiectului de act normativ.
Potrivit inițiatorilor, Muzeul va avea colecții de patrimoniu, expoziții permanente și temporare, dar și activități științifice și de educație, respectiv dezbateri, conferințe și ateliere. Primul Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din decembrie 1989 urmează să colaboreze și cu alte muzee sau case memoriale în urma desfășurării de activități comune.
Sursă foto: opinia timisoarei
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook