Grupul de artiști, intitulat Frankfurter Hauptschule, a anunțat că a sustras exponatul Capri-Batterie (foto) ca un comentariu „la adresa imperialismului european și transferului forțat de obiecte din Africa în colecții germane în perioada colonială”.
Opera de artă era expusă la Teatrul Municipal din Oberhausen, ea aparținând Muzeului de Artă și Cultură LWL. Odată furată lucrarea, aceasta a fost predată Muzeului Iringa Boma din Tanzania, după care, grupul de artiști germani a publicat videoclipul satiric realizat din momentul furtului, care documentează întreaga acțiune. Artiștii pot fi văzuți în videoclip călătorind prin Tanzania în haine de safari și dansând în ploaie cu exponatul înainte de a-l preda muzeului african și reprezentanților tribului Hehe.
Nemții scriu în descrierea videoclipului că în perioada în care Imperiul German a avut colonii în Africa de Est „obiecte de artă, bunuri culturale și cranii ale liderilor Hehe au fost furate din Iringa și aduse în Germania”.
Faptă asumată public
În replică, Hermann Arnold, directorul Muzeului LWL, afirmă că este „foarte consternat” de incident. Teatrul a anunțat că a depus o plângere la poliție și a confirmat că opera de artă lipsește. Dar un purtător de cuvânt al grupului Frankfurter Hauptschule a negat că furtul ar fi constituit o infracțiune, într-un email în care a revendicat fapta.
„Ziceți de asta că e furt? Îi învățați pe copiii voștri că furtul este rău iar apoi expuneți bunuri furate, luate cu forța, în muzeele voastre. Spuneți că obiectele furate nu pot fi returnate fiindcă oamenii din Africa sunt barbari care nu sunt capabili să le gestioneze corespunzător în timp ce numeroase opere de artă furate mucegăiesc în pivnițele muzeelor germane”, a precizat purtătorul de cuvânt al artiștilor.
Africanii sunt fericiți că și-au recuperat opera
Directorul muzeului din Tanzania, Jan Küver, a declarat că salută adăugarea operei de artă în colecția locală, adăugând că gestul inversează „relația istorică de jefuire a operelor culturale și artistice”.
Colectivul de artiști Frankfurter Hauptschule, din care fac parte în jur de 20 de membri, este cunoscut pentru gesturi politice provocatoare. În 2019 grupul a vandalizat casa lui Johann Wolfgang von Goethe în semn de protest față de ceea ce artiștii afirmă că ar fi „poeticizarea violului” de către scriitorul german.
Sursa foto: YouTube
Exclusiv. Smiley a început testele… de tată. E șocant ce face
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook