Simona Ionescu / Redactor Șef

Sidney Poitier, actor legendar de la Hollywood, a murit la vârsta de 94 de ani. Vestea tristă vine din Bahamas

Sidney Poitier, actor legendar de la Hollywood, a murit la vârsta de 94 de ani. Vestea tristă vine din Bahamas
Sidney Poitier, actor legendar de la Hollywood, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat vineri (7 ianuarie) vicepremierul din Bahamas, unde a crescut actorul. „Am pierdut o icoană, un erou, un mentor, un luptător și o comoară națională”, scrie viceprim-ministrul Chester Cooper pe pagina sa de Facebook.

Legendarul actor american Sidney Poitier a încetat din viață, a anunțat vicepremierul din Bahamas, unde a crescut actorul. A fost o vedetă internațională care a jucat în filme de referință.

Sidney Poitier, actor legendar de la Hollywood, a murit la vârsta de 94 de ani

Sidney Poitier  ar fi împlinit 95 de ani, pe 20 februarie. S-a stins din viață vineri, 7 ianuarie. „Am pierdut o icoană, un erou, un mentor, un luptător și o comoară națională”, scrie viceprim-ministrul Chester Cooper pe pagina sa de Facebook.

Avea 21 de ani când a jucat într-un film care a zguduit conștiințe, ”Lanțul”. Era perioada când persoanele afro-americane nu aveau acces în aceleași locuri cu cei ”albi”. În film, doi deținuți, un „negru” interpretat de Sidney Poitier și altul ”alb” evadează, dar sunt uniți de lanțuri. Cei doi trebuie să se înțeleagă, să fie de acord, ca să poată fugi. De neimaginat în anii 60.

La 40 de ani, actorul a devenit o mare vedetă internațională. În 1967, a jucat un rol de referință în filmul ”Ghici cine vine la cină”. De data asta, Sidney Poitier este un medic de renume internațională, dar de origine afro-americană, îndrăgostit de o femeie ”albă”.

Un alt film de referință este ”În arșița nopții”, aceleași probleme legate de culoarea pielii. Pe aceeași problematică, actorul a avut un rol  memorabil în filmul ”Domnului profesor cu dragoste”. Și încă multe altele.

Sidney Poitier, două căsătorii și șase fete

A primit un Premiu Oscar

Pentru această carieră extraordinară, Sidney Poitier a primit premii importante și distincții de înalt nivel. Este primul actor de culoare care a fost distins cu un Oscar.

Sidney Poitier s-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida. Mergeau să vândă produsele de la fermă.

Sidney Poitier s-a născut prematur, fără prea mari șanse de a supraviețui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul nașterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei.

A abandonat școala la 13 ani, iar ulterior s-a înrolat în armata americană. După perioada petrecută în armată, a început să fie interesat de teatru.

Sidney Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy din 1950 până în 1965. S-a recăsătorit cu Joanna Shimkus, fostă actriţă canadiană de origine lituaniană, în 1976. Are patru copii din prima căsătorie şi doi din cea de-a doua.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre