Simona Ionescu / Redactor Șef

Simona  Halep, eliminată din gloria tenisului. Decizie de ultimă oră

Simona  Halep, eliminată din gloria tenisului. Decizie de ultimă oră
Zilele acestea Simona Halep trece prin cea mai neagă perioadă a carierei sale. Ea a fost găsită pozitivă la testul anti doping.

Conform declarațiilor de săptămâna trecută, Simona Halep e decis să lupte ca să își dovedească nevinovăția. Ea spune că nu a luat cu intenție medicamente care i-a fost descoperit  în sânge. Și fostul soț, Toni Iuruc, a ieșit la rampă și a afirmat că fosta sa soție e de o corectitudine sportivă exemplară și că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să apeleze la substanțe pentru a-și crește performanțele sportive.

Medic sportiv: „Nu are cum să fie o greșeală”

În corpul Simonei s-au găsit urmele unui medicament care se administrează în cazurile de anemie gravă ( de obicei după chimioterapii), acesta fiind folo0siut de antrenori,  pentru a crește randamentul sportivilor lor, după cum a confirmat fostul medic al Naționalei de fotbal a României Pompiliu Popescu. „Nu are cum să fie o greșeală, pentru că acea substanță nu se poate ingera accidental. Nu se găsește în alimente. Ea trebuie administrată.

Substanța este folosită în situații de anemii, pentru că formează globule roșii, după dialize, după chimioterapie. Existența ei este destinată unor tratamente pentru afecțiuni grave. Nu poți să invoci în că ai făcut tratament. Pentru ce? Anemia, sigur că da. Este unul dintre diagnosticele care necesită administrarea acestei substanțe“, a spus medicul.

Odată dopajul dovedit, tenismena e trimisă la coada clasamentului

În caz că  dopajul nu poate fi infirmat, toată cariera Simonei Halep va fi anulată. În caz de dopaj dovedit, tenismenii sunt șterși din clasamentul mondial, astfel că punctajul ei WTA va fi nul, relatează adevarul.ro. As.com scrie că WADA, Agenția Mondială Antidoping, plasează medicamentul Roxadustat în clasa substanțelor interzise al căror consum aduce o suspendare de patru ani.

Simona Halep începe această săptămână pe poziția 12 WTA cu 2.661 puncte, după ce a fost depășită de franțuizoaica Caroline Garcia și de rusoaicele Kudermetova și Kasatkina. În funcție de suspendarea pe care o va primi românca poate ajunge la coada clasamentului mondial, ultima pe listă. Iar asta pentru o perioadă de patru ani, câțt durează suspendarea.După expirarea suspendării revenirea Simonei Halep în teren se va putea realiza doar prin participarea la turnee mici sau prin wild-carduri primite de la organizatori.

Amintim că Simona Halep avut un rezultat pozitiv la testul anti doping pentru la US Open 2022. Ea a fost imediat suspendată provizoriu de Federația Internațională de Tenis. Iar acum se pregătește să-și susțină nevinovăția în fața anchetatorilor. Cazul ei va va ajunge și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a cărui decizie va rămâne definitivă. Amintim că deși a fost contactat de presa sportivă internațională, antrenorul Simonei Halp a refuzat să facă orice comentariu în acest sens.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre