Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele detalii în scandalul de doping de care e acuzată Simona Halep. O mare atletă intervine

Ultimele detalii în scandalul de doping de care e acuzată Simona Halep. O mare atletă intervine
Simona Halep a fost suspendată provizoriu de către  Agenția de Integritate din Tenis, după ce a fost găsită pozitivă la o substanță interzisă, la testul anti doping. În această perioadă, tenismena trebuie să demonstreze că a consumat medicamentul respectiv la recomandarea medicului. Fără să știe că acesta conține o substanță interzisă.

Dacă nu va putea demonstra că nu a fost conștientă de ce consumă, Simona Halep riscă o suspendare sinonimă cu finalul carierei, anunță ziarele sportive.

As.com scrie că WADA, Agenția Mondială Antidoping, plasează Roxadustat în clasa substanțelor interzise al căror consum aduce o suspendare de patru ani. patru ani din viața unui sportiv înseamnă încheierea carierei. Pedeapsa e așa de mare deoarece folosirea substanței aduce organismului sportivului beneficii imense. Medicamentul care conține Roxadustat este folosit în tratarea anemiei și stimulează producția de globule roșii. Acestea facilitează circulația oxigenului în sânge, crescând rezistența la efort.

Toni Iuruc, reacție imediată  la acuzațiile aduse fostei soții

Fostul soț al Simonei Halep, Toni Iuruc, este șocat de acuzația de doping la adresa tinerei, și e convins că s-a comis o greșeală. „O cunosc de trei ani pe Simona, din care minimum doi în circuit, și vă jur că această fată, fosta mea soție, este obsedată de un singur lucru: cinstea! Poți să-i iei orice Simonei, dacă i-ai luat cinstea, corectitudinea, o omori! Nu mai e om! Nu știu ce s-a întâmplat acolo, cu acel test, dar probabil este o greșeală. Simona nu ar fi făcut așa ceva nici dacă i-ai fi tăiat mâna ca să nu mai joace tenis”, a mărturisit Toni Iuruc.

Iuruc susține că Simona Halep nu ar fi avut niciodată în gând să trișeze, mai ales că tenismena ține enorm la cariera sa. Simonei nu i-a plăcut niciodată să greșească, a mai spus Iuruc. „Vă dezvălui ceva în premieră: nu bea niciodată nici măcar apă dacă sticla nu era sigilată. O desigila cu mâna ei, mereu era atentă. Vă mai spun ceva. Nu lua nici măcar o Vitamina C fără să întrebe medicul. Este bolnavă de corectitudine.

(…) Undeva este o greșeală… Ceva s-a întâmplat, nu vreau să mă gândesc la altele. Nu contează că ne-am despărțit, adevărul este unul singur: Simona este un om crescut cu o morală și cu o datorie pentru adevăr, principii pe care nu le-ar abandona niciodată, pentru nimic în lume”, s-a mai destăinuit Toni Iuruc, pentru Fanatik.

Monica Iagăr, săritoarea în înălțime, are explicații

O fostă  marte atletă intervine și ea în scandalul dopingului. Monica Iagăr, fostă atletă care s-a remarcat prin performanțe deosebite la săritura în înălțime, unde a obținut rezultatul maxim de 2,02 metri, explică, în comentarii pe Facebook, ce are de făcut Simona Halep în continuare: trebuie să arate recomandarea / prescripția medicală pentru tratamentul urmat.

Simona Halep, decisă să își demonstreze nevinovăția

„Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr! Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. În întreaga mea carieră, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, este complet împotriva principiilor și valorilor cu care am fost educată. În fața unei astfel de situații, mă simt confuză și trădată.

Voi lupta până la final să demonstrez că nu am luat niciodată conștientă o substanță interzisă. Am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală. Nu este vorba despre titluri sau despre bani. E vorba despre onoare, despre dragostea pentru tenis pe care o am de 25 de ani”, a scris pe rețelele sociale, Simona Halep care, luna trecută, a anunțat că nu va juca sezonul acesta, când nevoie de recuperare, după operația survenită la nas.

Fostul medic al naționalei de fotbal îi acuză pe antrenorii sportivei

Medicul Pompiliu Popescu, fost medic al naționalei de fotbal, susține că  nu poate fi vorba despre o greșeală în scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep, deoarece substanța nu poate fi luată accidentul. El spune că niciun medic nu ar administra unui sportiv această substanță, care este trecută pe „lista neagră”.

„S-au efectuat cele două probe, A și B. Proba B este cea care încheie testul, îl validează. Este definitivă. În această situație, nu mai este nimic de făcut din punct de vedere al sportivei. Este cu certitudine dovedită doparea. Poate că va contesta la TAS, probabil va merge pe ideea că a fost o greșeală. Nu are cum să fie o greșeală, pentru că acea substanță nu se poate ingera accidental. Nu se găsește în alimente. Ea trebuie administrată.

Substanța este folosită în situații de anemii, pentru că formează globule roșii, după dialize, după chimioterapie. Existența ei este destinată unor tratamente pentru afecțiuni grave. Nu poți să invoci în că ai făcut tratament. Pentru ce? Anemia, sigur că da. Este unul dintre diagnosticele care necesită administrarea acestei substanțe“, a spus medicul.

Acuzații la adresa antrenorilor Simonei Halep

În acest context, fostul medic al naționalei de fotbal crede că ar putea fi vina antrenorilor. „Se practică acest lucru, în mai multe sporturi. Antrenorii au astfel de inițiative pentru a spori rezultatul muncii lor. Vă spun cu certititudine că nu există niciun medic pe pământ care să facă așa ceva. Nu este un prost, un dobitoc, care să nu știe la ce duce așa ceva. Poate provoca policitemia vera, care este o afecțiune în care se produce un număr mare de globule roșii, care duce la formare de cheaguri de sânge în artere, la creier și inimă.

Nu există medic care să prescrie așa ceva. Dar antrenori da, pentru a câștiga bani. În momentul în care vii la un control, trebuie să completezi niște formulare cu medicamentația pe care ai luat-o în ultimele săptămâni. Un antrenor poate face un lucru și fără știrea sportivei. Nu știu care este situația, dar la nivelul ăsta și la banii ăștia, îți permiți să ai un medic pe problema respectivă. La nivelul ăsta, nu se poate greși“ a mai declarat Pompiliu Popescu, pentru digisport.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre