Simona Ionescu / Redactor Șef

Cadou ciudat din partea autorităților române de 1 martie. Primăvara începe cu panică

Cadou ciudat din partea autorităților române de 1 martie. Primăvara începe cu panică
Autoritățile din București au reluat un proiect mai vechi intitulat „Miercurea sirenelor”, o acțiune de prevenire și informare a oamenilor în cazul unui dezastru. Chiar de 1 martie, oamenii se vor confrunta cu aceste sunete distinctive.

Începând cu 1 martie vor începe să sune sirenele în toată țara. Nu trebuie să vă speriați, întrucât autoritățile vor să testeze echipamentele tehnice, dar și să vadă în cât timp vor reacționa forțele de intervenție.

Pornirea acestor alarme face parte din strategia celor de la Situații de Urgență pentru a pregăti populația înaintea unui dezastru. Astfel, în întreaga țară 2.800 de sirene pot fi comandate centralizat, iar alte 2.500 trebuie declanșate pe plan local.

„Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi știm că mâine se va întâmpla ceva”

„Este normal ca acest lucru să se facă, ca lumea să se obișnuiască. Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi știm că mâine se va întâmpla ceva. Este obligația noastră să facem acest lucru. Ne permite să testăm sirenele periodic și să ne asigurăm că cei care le operează știu ce au de făcut, știu procedurile și acționează în timpul prevăzut pentru a le acționa”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Ce reprezintă fiecare semnal de alarmă

Prin aceste sirene vor fi transmise patru semnale. E vorba de prealarma aeriană, care are cinci sunete, a 16 secunde fiecare. Urmează alarma aeriană, cu 15 sunete a câte patru secunde fiecare.

A treia este alarma pentru dezastre, care se transmite prin trei sunete lungi, a câte 32 secunde fiecare, iar ultimul semnal înseamnă încetarea alarmei. E vorba de un sunet lung, care durează două minute.

Deși autoritățile speră că situația este clară pentru fiecare cetățean, în realitate oamenii nu prea ştiu ce înseamnă fiecare alertă. „Unii le confundă, alții le înțeleg”, crede un român. „Nu cred că aș fi suficient de atentă din casă să stau să număr cât durează și de câte ori este”, spune o femeie.

Sirenele e posibil să sune periodic în prima miercuri din lună

Autoritățile spun că e posibil ca sirenele să sune periodic în prima miercuri din lună. Dar, în cazul în care e vorba de un pericol real, oamenii vor primi și un mesaj RO-Alert. Pe de altă parte, șeful DSU îi sfătuiește pe români la ce să fie atenți în cazul unui cutremur. „Dacă știi că o locație este într-un risc seismic și că este un pericol dacă ești acolo, îmi pare rău să o zic, dar mai bine nu te duci”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre