Simona Ionescu / Redactor Șef

Soborul Sfântul Arhanghel Gavriil. Îngerul veștilor bune este pomenit azi

Soborul Sfântul Arhanghel Gavriil. Îngerul veștilor bune este pomenit azi
În ziua de 13 iulie, Biserica face pomenirea tuturor minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil, vestitorul lui Dumnezeu. Este numit Îngerul veștilor bune pentru că este aducătorul bunelor vestiri pe care Dumnezeu le comunică oamenilor.

Arhanghelul Gavriil este sărbătorit pe 26 martie, a doua zi după Buna Vestire, pe 8 noiembrie, împreună cu Arhanghelul Mihail și cu toate cetele îngerilor. Dar, pe 13 iulie, sunt pomenite toate minunile săvârșite de cel care este aducătorul bunelor vestiri pe care Dumnezeu le comunică oamenilor.

Ce minuni a făcut Sfântul Arhanghel Gavriil

  • Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea întrupării Mântuitorului.
  • Tot el îi înștiințase pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana că o vor naște pe Maica Domnului.
  • Același Arhanghel l-a vestit pe preotul Zaharia că soția sa, Elisabeta, îl va naște pe Ioan Botezătorul.
  • Gavriil este cel care a rostit primul numele Pruncului Iisus și numele Sfântului Ioan Botezătorul.
  • Același Arhanghel i-a vestit pe păstori că s-a născut Mântuitorul lumii, el le-a descoperit magilor taina întrupării și tot el a fost primul care a cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14).
  • De asemenea, Sfântul Arhanghel Gavriil l-a liniștit pe Dreptul Iosif, când acesta a auzit că Fecioara Maria este însărcinată și a vrut să o părăsească, și tot el i-a poruncit să fugă cu Pruncul în Egipt și apoi să se întoarcă.
  • Același Arhanghel i-a adus Maicii Domnului vestea Adormirii sale, care este tot o veste bună, deoarece Maica și-a putut revedera din nou Fiul, fiind ridicată cu trupul la Cer, iar noi, oamenii, am câștigat o mare rugătoare în fața Tronului ceresc.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre