Simona Ionescu / Redactor Șef

Sora lui Mircea Badea a descoperit secretul civilizației. Metoda a educat un întreg imperiu

Sora lui Mircea Badea a descoperit secretul civilizației. Metoda a educat un întreg imperiu
Naty Badea trăiește de câțiva ani în Italia, iar de acolo își ține fanii mereu la curent cu locurile pe unde se plimbă. Recent, sora lui Mircea Badea a descoperit secretul civilizației, iar metoda despre care a vorbit a educat un întreg imperiu.

În plimbările ei prin Veneția, Naty Badea, sora lui Mircea Badea, a descoperit secretul civilizației și metoda care a educat un întreg imperiu, astfel că a ținut să împărtășească cu fanii de pe TikTok întreaga poveste. 

Naty Badea a povestit pe rețeaua de socializare că, în timp ce se plimba pe străduțele pietonale înguste ale Veneției, numite „calli”, i-au atras atenția un fel de „dâmburi” construite în colțuri, numite pissotte. A aflat astfel povestea lor și de ce au fost ele inițial construite. 

„Pissotte”, metoda care a educat oamenii să nu urineze pe la colțuri 

Conform surorii lui Mircea Badea, „dâmburile” se numesc pissotte și au avut un rol extrem de important pe vremuri. Se pare că oamenii aveau prostul obicei de a urina la colțuri, astfel că întregul oraș mirosea îngrozitor, accentuat și de probleme veșnice cu canalizarea. Astfel municipalitatea a construit așa zisele pissotte, care, datorită unghiului, făceau ca jetul să vină înapoi și să stropească expeditorul. 

 

@badeanatycristina♬ sunet original – Badea Naty Cristina

„De obicei oamenii urinau la colț de stradă. Și ca să nu se mai întâmple acest lucru și ca să nu mai miroasă, pentru că și așa aveau probleme cu canalele și cu mirosul specific Veneției, s-au gândit ei să facă pissotte. Unghiul este perfect calculat și este construită această pissottă astfel încât cel care încerca să urineze, se întorcea jetul la expeditor, asupra vinovatului”, a povestit Naty Badea amuzată. 

Pissotte se mai numeau și „umflături antibandit” 

Amplasate în colțurile întunecate ale calli-urilor, dar și în colțurile bisericilor, cele aproximativ o sută de „umflături antibandit” sau „pissotte” sunt turnate din mortar, adesea în piatră sau fier forjat, și mai aveau un rol important în afară de cel descris mai sus. Acela de a împiedica huliganii și bandiții să se ascundă în colțuri pentru a pândi sau a scăpa de autorități. 

Așa arată celebrele „pissotte” din Veneția, surprinse de sora lui Mircea Badea

Veneția nu avea iluminat public și plimbarea pe străzi în cele mai întunecate ore ale nopții putea fi periculoasă pentru un trecător și o oportunitate excelentă pentru un criminal. Acesta din urmă, de fapt, profita de colțuri pentru a ataca și jefui nefericitul care se afla acolo în acel moment. 

Erau utile și contra bandiților 

Pentru a evita ca orașul să devină saturat de crime, că teroarea să domine suprem și pentru a reduce numărul crimelor nocturne, aceste „umflături antibandit” au fost construite rapid împreună cu apariția profesiei de „codega” sau „el còdega”, un servitor care ilumina străzile cu o lanternă. 

Indiferent de utilitatea lor, „pissotte” au rezistat până în ziua de astăzi și fac parte din moștenirea istorică a legendarului oraș. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre