O cometă desemnată 12P/Pons-Brooks a primit numele mult mai interesant de „Cometa diavolului” atunci când a avut o explozie, o mare ejecție de praf și gaze, în iulie 2023. Aceasta va putea fi zărită în timpul eclipsei solare. Un eveniment unic, pentru că aceasta orbitează odată la 71 de ani.
Cometa diavolului a fost observată pentru prima dată în anii 1300
În ziua marii eclipse de soare de pe 8 aprilie, Cometa diavolului ar putea deveni vizibilă cu ochiul liber, spun astronomii. Observatorii amatori și profesioniști din emisfera nordică vor avea o ocazie unică de a vedea cometa, care este renumită pentru erupțiile sale periodice de gaze și praf. 12P/Pons-Brooks a fost numită după numele celor doi astronomi care au observat-o pentru prima dată, potrivit EarthSky.org.
E vorba de francezul Jean-Louis Pons la începutul secolului al XIX-lea și britanicul american William Robert Brooks în 1883. Dar aceasta a fost observată prima dată în anii 1300 de astronomii chinezi.
Cometa seamănă cu un corn
Cometele sunt compuse din gheață și praf și pot fi recunoscute după cozile lor lungi și călătoare, care sunt generate pe măsură ce cometa se apropie de soare și se încălzește, precizează NASA. Căldura de la soare lasă gaze și praf în urma cometei, creând o dâră luminoasă care se poate extinde pe milioane de kilometri. Aspectul asemănător unui corn al Cometei diavolului, adică praful și gazele care îi învelesc nucleul, a dus la porecla de cometă printre observatorii de pe Pământ.
Eveniment unic ceresc
Eclipsa de soare va domina cu siguranță atenția Americii pe 8 aprilie, dar alte planete și stele vor apărea pe măsură ce lumina soarelui va fi blocată de Lună. Viteza orbitală medie a cometei diavolului este de 4,5 mile pe secundă (7,19 km/s), potrivit spacereference.org. Ea are o orbită extrem de lungă, de 71,3 ani.
Cometele cu o perioadă orbitală cuprinsă între 20 și 200 de ani sunt considerate comete de „tip Halley”, spune Agenția Spațială Europeană. Cometa diavolului a este un eveniment ceresc unic în viață pentru majoritatea spectatorilor. Specialiștii spun că pe 21 aprilie, cometa se va apropia cel mai mult de Soare, astfel că, în următoarele săptămâni, ea ar putea deveni vizibilă cu ochiul liber. Pe măsură ce cometa se apropie de Jupiter, ar trebui să devină mai luminoasă, potrivit BBC Sky at Night Magazine.
Cometa diavolului este vizibilă după 71 de ani
Cometa 12/P Pons-Brooks ar putea fi vizibilă cu ochiul liber din nou în iunie, pentru prima dată în 71 de ani, spun cercetătorii. Astronomii care urmăresc cometa din 2022 au observat erupții violente pe măsură ce radiația solară încălzește nucleul cometei, potrivit Asociației Astronomice Britanice. În timpul acestor erupții, cometa s-a luminat și a aruncat nori de gaz și resturi de gheață, de aceea a fost comparată cu nava spațială Millennium Falcon din „Războiul Stelelor”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook