Simona Ionescu / Redactor Șef

St. Moritz și Courchevel sunt istorie. Cum va arăta prima stațiune de schi din deșertul Arabiei Saudite

St. Moritz și Courchevel sunt istorie. Cum va arăta prima stațiune de schi din deșertul Arabiei Saudite
Arabia Saudită își are cu siguranță meritele sale în materie de construcții futuriste și luxoase. Iar când a anunțat anul trecut ca va crea o stațiune de lux pentru schi în mijlocul deșertului, în munții din Neom, întreaga planetă a comparat proiectul cu un ”oraș al viitorului”.

În acest moment, destinațiile preferate pentru sporturi de iarnă ale celor obișnuiți cu luxul și opulența sunt, fără doar și poate, St. Moritz, Elveția și Courchevel, din Franța. Acest lucru însă s-ar putea schimba, căci în 2027 se va deschide oficial ”Trojena”, o stațiune de lux pentru schi, chiar în mijlocul deșertului Saudit, în munții Neom. 

Proiectul, o investiție de 461 miliarde de euro

Arabia Saudită nu s-a zgârcit când a venit vorba de bani, astfel că proiectul este unul de anvergură, cu o investiție fabuloasă de 461 de miliarde de euro. 

Investiția se ridică la 461 de miliarde de euro
Foto: Neom

Stațiunea, la care se lucrează încă de anul trecut intens, promite a fi impresionantă, cu un amestec de arhitectură reală și virtuală, un lac artificial și priveliști fascinante. 

Pârtia de schi în deșert, perfect realizabilă 

Clark Williams, care se ocupă de marketing și comunicare pentru Neom, a declarat că, deși pare de necrezut, totul este realizabil și deloc greu, ținând cont că în lunile de iarnă temperatura din Neom scade sub 0 grade: 

Trojena va fi o adevărată destinație de lux
Foto: captură Instagram

„Oamenii se întreabă: „Stai puțin, există zăpadă în Arabia Saudită?””, spunea Williams anul trecut. „Adevărul este că avem nevoie doar de -3 grade Celsius pentru a crea zăpadă în Neom. Și putem face asta timp de trei luni pe an”.

Proiectul vizează turismul durabil

În acest moment, totul este în plină desfășurare, pentru a fi asigurată respectarea timpilor de lucru și deschiderea până în anul 2027: ”În producția de zăpadă, vom utiliza cât mai multe resurse durabile, fie că este vorba de energie solară sau eoliană”, explica Williams.

Turiștii se vor putea bucura de sporturi tot timpul anului
Foto: captură Instagram

„Vom folosi, de asemenea, apă de la instalația noastră de desalinizare, care este o soluție de ultimă generație, și încercăm să colectăm cât mai multă apă din topirea zăpezii”

Zeci de kilometri de pârtie de ski, dar și lac artificial

Această apă ar urma să fie recirculată înapoi în sistemul care creează pulberea pentru pârtiile stațiunii, potrivit lui Williams.

Raffles Hotels & Resorts, divizia de lux a celebrului lanț hotelier Accor, și-a anunțat prezența în Trojena

Pârtia de schi va avea 36 de kilometri de care turiștii se vor bucura în sezonul rece, în timp ce în restul anului aceștia vor avea la dispoziție un lac artificial pentru sporturi nautice. De asemenea, vor putea practica și ciclism montan. 

Hotel de lux, prezent în stațiune 

Și pentru că saudiții nu stau degeaba și au gândit totul în cele mai mici detalii, a fost dezvăluită și modalitatea de cazare pusă la dispoziția viitorilor turiști. 

Raffles Hotels & Resorts, divizia de lux a celebrului lanț hotelier Accor, și-a anunțat oficial prezența în Trojena în luna februarie a acestui an. Aceștia au promis o experiență inedită, astfel că nu ne putem imagina că totul va fi la superlativ. 

Stațiunea va găzdui și în jur de 7000 de rezidenți permanenți, care vor lucra acolo. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre