Simona Ionescu / Redactor Șef

Statul alimentează cardurile cu 2.000 de lei, în iunie. Cine sunt persoanele care vor primi banii

Statul alimentează cardurile cu 2.000 de lei, în iunie. Cine sunt persoanele care vor primi banii
Aproximativ 10.000 de români vor primi, în luna iunie, 2.000 de lei, ca un ajutor pentru anumite produse. Statul deja a virat banii pe carduri, iar sumele trebuie să intre în conturi de la o zi la alta. Iată cine sunt beneficiarii acestor bani și pentru ce pot fi folosiți banii.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat luni plăţile aferente trusourilor pentru nou-născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 de beneficiari cupluri mamă – copil din toată ţara, sumele urmând a fi virate pe cardurile beneficiarilor în cursul zilelor viitoare, ne informează un comunicat al ministerului.

„Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor preocupare”, se arată în comunicatul trimis de minister.

Pentru ce trebuie folosiți cei 2.000 de lei de pe cardurile sociale

Tinerele mame nu pot cheltui banii pe absolut orice, ci doar pentru îngrijirea lor și a bebelușului.„

Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

De asemeneaa, banii mai pot fi folosiți și pentru finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici.

De asemenea, cu aceste carduri mai pot fi achiziţionate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Cum afli dacă vei primi 2.000 de lei de la stat pentru copil și mamă

„Lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui judeţ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi se emit de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.

Conform listelor transmise de autorităţile locale, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi”, se explică în comunicatul de la minister.

Sprijinul de 2.000 de lei va fi acordat până în 2027 într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024 – 2027).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre