Simona Ionescu / Redactor Șef

Statul oferă ajutor victimelor violenței și hărțuirii sexuale, inclusiv martorilor

Statul oferă ajutor victimelor violenței și hărțuirii sexuale, inclusiv martorilor
Persoanele care au fost victime sau martori ai violenței și hărțuirii sexuale au la dispoziție de acum un ghid publicat recent de Ministerul Justiției.

Noul ghid publicat de Ministerul Justiției vine în sprijinul persoanelor care au fost victime ale violenței sau hărțuirii sexuale sau martori. Documentul oferă îndrumări privind formularea unei plângeri și arată și ce drepturi legale au persoanele care se confruntă cu asemenea situații.

Violența sexuală poate să apară atât la persoane de sex opus, cât și la persoane de același sex

Ghidul se adresează fie persoanelor care s-au confruntat cu un abuz, hărțuire sexuală la serviciu sau în instituții de învățământ, fie celor care au fost martori la asemenea lucruri. De asemenea, Ghidul menționează și infracțiunile care se încadrează, potrivit legii, în categoria violenței și hărțuirii sexuale.

E vorba de viol, agresiune sexuală, hărțuire sexuală, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și violarea vieții private. Tot în ghid se specifică și faptul că violența sexuală poate să apară atât la persoane de sex opus, cât și la persoane de același sex.

Cum se poate face o sesizare

Ministerul Justiției a lansat un ghid pentru persoanele sau martorii violenței sexuale

Tot în ghid persoanele vor găsi informații despre cum să formuleze o sesizare: verbal, în scris, sau prin mijloace electronice, în acest caz fiind nevoie să fie atașată și o semnătură electronică. În Ghidul publicat recent de Ministerul Justiției există și un model de plângere penală care poate fi descărcat de cei care au nevoie de pe site-ul Ministerului Justiției.

De asemenea, victimele și martorii vor găsi și alte broșuri de unde să ia toate informațiile necesare. Ministerul Justiției dorește ca prin publicarea acestui ghid, victimele care trec prin situații grele, dar și martorii să ia imediat atitudine și să ceară ajutorul autorităților pentru ca probleme să fie rezolvată în cel mai scurt timp.

Sursă foto: www.albapesurse.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre