Svetlana Serghei, actualmente Mereuță, cunoscută drept „Dr. Lana”, s-a ales cu o condamnare cu suspendare. Mutată, după căsătorie, în România, stomatoloaga din Republica Moldova a început să practice, fără drept, chirurgia estetică, în cabinetul amenajat într-un apartament de bloc. Svetlana Serghei a fost reținută pe 20 decembrie 2020 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 pentru infracțiunile de înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.
Lana se lăuda că face cele mai frumoase „buze rusești”
Ea a fost trimisă în judecată pentru înșelarea a 37 de femei cărora le-a făcut operații estetice. Un număr de 12 dintre acestea s-au constituit părți civile, însă pe parcursul procesului au încheiat acorduri de împăcare, astfel că Svetlana a scăpat de acuzațiile de înșelăciune. Pe data de 20.01.2023, Judecătoria Sectorului 2 a condamnat-o pe „Dr. Lana” doar pentru infracțiunea de „exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată”, la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare.
Soțul femeii – Mihai Eugen Mereuță – a fost condamnat, pentru complicitate în legătură cu activitatea soției sale, la 1 an de închisoare cu executare, deoarece este recidivist. La pedeapsă se adaugă un rest de 924 de zile rămase neexecutate dintr-o condamnare pentru trafic de persoane.
Ce a reținut instanța înainte să o lase liberă pe „Dr.Lana”
„În ceea ce privește persoana inculpatei (Mereuță Svetlana – n.r.), instanța are în vedere că aceasta este în vârstă de 46 de ani, este cetățean al Republicii Moldova, este căsătorită, are 4 copii, are studii superioare, fiind medic stomatolog și nu are antecedente penale. Cu toate acestea, instanța constată că aceasta a dat dovadă pe parcursul întregului proces penal de desconsiderare a normelor legale.
În acest sens, instanța are în vedere că inculpata, absolventă de studii superioare, are capacitatea intelectuală de a înțelege care sunt consecințele încălcării dispozițiilor legale și, cu toate aceastea, a ales să le încalce, fără a arăta nicio urmă de regret. Mai mult, inculpata se consideră îndreptățită, chiar și la acest moment, să practice medicina în afara dispozițiilor legale.
De asemenea, se remarcă nonșalanța cu care inculpata a comis fapta dedusă judecății, susținând, cu ocazia verificărilor măsurii controlului judiciar, dar și prin memoriul depus la ultimul termen de judecată, că nu înțelege de ce este judecată din moment ce a absolvit Facultatea de Medicină”, rețin judecătorii în motivarea deciziei pe fond”, se arată în actele instanței, citate de Ziare.com.
Diplomă de „cosmetologie estetică” în loc de rezidențiat
Stomatoloaga din Republica Moldova le arăta clientelor o diplomă de „cosmetologie estetică” obținută la Chișinău, Republica Moldova, drept certificare pentru chirurgie estetică. Ea făcea operații lifting de sprâncene, mărire de buze, rinocorecție, fire în buze, mai arată sursa citată.
Toate aceste intervenții necesitau, așa cum a transmis Colegiul Medicilor și alte comisii profesionale medicale, specializări precise în România sau străinătate, caz în care trebuiau recunoscute sau echivalate în țara noastră. Potrivit răspunsurilor date de autoritățile medicale, în afară de Facultatea de Medicină, Svetlana Serghei ar fi trebuit să se specializeze, în cadrul rezidențiatului, într-unul dintre domeniile: chirurgia plastică (6 ani de rezidențiat), dermato-venerologie (5 ani), ORL (5 ani), chirurgia oro-maxilo-facială (5 ani), oftalmologie (4 ani), conform aceleiași surse.
Postoperatoriu recomanda cea mai banală cremă cu antibiotice
Deși efectua proceduri chirurgicale pentru care nu avea specializarea cerută de legislația din România și nici autorizație de la Colegiul Medicilor din România, stomatologa nu a avut o problemă în a găsi clientelă. După operații, zeci de paciente au reclamat fie că nu au obținut rezultatele scontate, fie că au suferit complicați: zone dureroase, ochi umflați, ieșirea firelor prin piele. De fiecare dată, „Dr. Lana” le spunea să se prezinte din nou în cabinetul ei de la bloc, fie să „dea cu Baneocin” (n.r. cunoscut unguent antibiotic cu spectru larg).
Procurorii au reținut în rechizitoriu că „Dr. Lana” încasa între 150 și 1.000 de euro pentru „operațiile”. În urma celor 37 de intervenții realizate ea a acumulat aproximativ 10.000 de euro.
„(Inculpata – n.r.) a indus-o în eroare pe (…) cu privire la calitatea sa de medic specialist în realizarea de proceduri minim invazive, cu drept de liberă practică pe teritoriul României și, în data de 23.11.2020, interval 18:20 – 19:25, a efectuat acte medicale asupra acesteia, respectiv intervenții chirurgicale estetice minim invazive, obținând un folos patrimonial injust reprezentat de contravaloarea achitată pentru actele medicale efectuate, respectiv suma de 1.000 de euro”, se arată într-unul dintre exemplele prezentate în documentul citat.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook