Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu. Ce cred, de fapt, românii despre vaccinare

Studiu. Ce cred, de fapt, românii despre vaccinare
După imunizarea personalului medical, în curând în România va începe a doua etapă a vaccinării. Internetul „duduie” de păreri pro și contra, iar argumentele, de ambele tabere, sunt dintre cele m ai ciudate. Un studiu privind disponibilitatea românilor de a se vaccina are rezultate neașteptate.

O cercetare sociologică de ultimă oră arată ce cred, de fapt, românii despre vaccinare. Contrar a ceea ce am fi dispuși să credem luând în calcul mesajele din social media, studiul arată că românii sunt dispuși, în marea lor majoritate să participe la campania de vaccinare și să se imunizeze împotriva COVID-19.

Mai bine de jumătate dintre români doresc să-și administreze un vaccin împotriva COVID-19. Informația apare într-o cercetare realizată de Reveal Marketing Research despre percepția românilor față de vaccinarea împotriva COVID-19.

Conform studiului, 62% dintre români sunt dornici să se vaccineze, iar dintre aceștia 36% vor s-o facă imediat. Un procent mai mic, 26% preferă să mai aștepte. Un procent de 47% dintre respondenți afirmă că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți. Persoanele din mediul rural sunt mai reticiente la vaccinare, doar 24% fiind dispuse să se imunizeze când vor avea ocazia. În mediul urban, 45% dintre cei care au răspuns la cercetare și-au exprimat intenția de a se vaccina.

Câți bărbați și câte femei vor să se vaccineze

Dintre cei care se vor vaccina imediat, 59% sunt bărbați, iar 41% sunt femei. Persoanele vârstnice și maturii fără partener sunt categoriile cele mai deschise la vaccinare.

Dintre cei care se vaccinează de îndată ce vaccinul va fi disponibil, 50% au educație superioară, 40% au educație medie, iar 10% sunt cei cu educație primară.

Iată cine nu se vaccinează

În schimb, tinerii, deși spun că vor să se vaccineze, preferă să mai aștepte până anul următor. Un procent de 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre cei fără partener au optat pentru varianta vaccinării mai târziu. 53% dintre cei care se vor vaccina mai târziu au educație superioara. Un procent de 40% au educație medie și 7% cu educație primară.

Procentul celor care nu doresc să se vaccineze, nici în prezent și nici mai târziu este de 38%. Între cei care refuză vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, în vreme ce 34% sunt bărbați. Aproape jumătate din membrii familiilor tradiționale (48%) declară că nu se vaccinează.

Ce cred românii despre vaccinare

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească.  Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47%. Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61%. Persoanele care se gândesc să îi protejeze pe ceilalți sunt cele cu educație superioară (49%).

Alte motive selectate sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – 18%; călătoriile în străinătate – 13%. Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici.

Sursa foto: Pixabay

Nou tratament Covid, testat în Marea Britanie. Primul pacient e o româncă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre