Simona Ionescu / Redactor Șef

Sunt bune de consum roșiile crăpate? Ce recomandă specialiștii

Sunt bune de consum roșiile crăpate? Ce recomandă specialiștii
O roșie care s-a crăpat poate atrage musculițe și poate dezvolta ciuperci, mucegai și bacterii în interior. Le aruncăm sau le consumăm? Specialiștii avertizează!

Roșiile pe care le găsiți la supermarketuri arată întotdeauna bine, fără nici o imperfecțiune. Nu este și cazul roșiilor cultivate în grădină, care pot fi deseori deformate, cu dimensiuni și forme diferite, iar unele sunt chiar crăpate. Dacă aruncați partea cu probleme, le puteți consuma.

Brian Chau, om de știință în domeniul alimentar și director al Chau Time, explică faptul că pe roșii se formează crăpături și adâncituri atunci când pielița crește mai încet decât „carnea”. Temperatura ar putea avea un impact asupra creșterii roșiilor, perioadele însorite și calde urmate de nopți mai reci putând duce la spargerea „pielii” acestora. Precipitațiile abundente sau bruște pot duce, de asemenea, la creșterea și umflarea interiorului roșiilor.

Fiți atenți cum le udați

În timp ce condițiile meteorologice fluctuante nu pot fi controlate, obiceiurile de grădinărit pot afecta aspectul roșiilor. Chau adaugă că udarea prea mult într-o zi și prea puțin în alta face ca roșiile să crească neuniform, iar de aici până la a crăpa nu mai e decât un singur pas.

Se pot consuma sau nu roșiile crăpate?

Roșiile crăpate nu pot fi consumate în condiții de siguranță atunci când „carnea” și semințele lor sunt expuse

În cea mai mare parte, crăpăturile mici de la suprafața pielii sunt inofensive și puteți mânca în continuare roșia. Recoltați-le imediat pentru a le salva de la alte daune. Roșia crăpată poate fi folosită în rețete în care aspectul nu contează, cum ar fi supe, gemuri și sucuri. Atenție! Roșiile crăpate nu pot fi consumate în condiții de siguranță atunci când „carnea” și semințele lor sunt expuse.

În acel moment, există riscul de infecție din partea unor dăunători, cum ar fi viermii fructelor. Potrivit specialistului, atunci când interiorul roșiilor este expus, ar putea, de asemenea, să atragă dăunători, cum ar fi muștele de fructe, provocând dezvoltarea de bacterii și mucegai în interior. Dacă roșia pare vâscoasă, mucegăită, urât mirositoare sau infestată de insecte, aruncați-o imediat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre