Simona Ionescu / Redactor Șef

Super afacere de pandemie la Muzeul Național de Istorie. La ce s-au gândit istoricii și arheologii

Super afacere de pandemie la Muzeul Național de Istorie. La ce s-au gândit istoricii și arheologii
Muzeul Național de Istorie a României a pornit o afacere de succes în pandemie. Atrage bani și își face reclamă... pe banii clientului. E prima idee de acest fel din țară, dar cu siguranță că va fi replicată în curând.  

Vizitatorii Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) pot achiziţiona, zilele acestea și măști de protecție de la magazinul de suveniruri al instituţiei. Pe lângă nenumăratele obiecte înfăţişând replici la scară ale lucrărilor din muzeu, mai nou, oferta instituției conține şi măşti textile de protecţie împotriva SARS-CoV-2. Nu sunt orice fel de măști, însă.

Oferta e în două variante. MNIR oferă două tipuri de măşti de protecţie, cu un strat şi două straturi, care costă 11 lei, respectiv 15 lei. Ele promovează exponatele din muzeu, care sunt reproduse pe textil.  Pe pagina de Facebook a instituției sunt prezentate trei dintre modele. Unul e inspirat din celebrul Coif de la Peretu cu cei doi ochi apotropaici, altul reproduce Gânditorul de la Hamangia și Palatul Poștelor, iar un al treilea model are imprimat un fragment din Columna lui Traian.

Însă de la ieșirea din izolare, muzeele au fost primele instituții culturale deschise, și, până la urmă, singurele care pot organiza evenimente în interior, în contextul în care teatrele și operele nu pot juca decât în aer liber.


O celebră actriță poartă o mască de protecție inedită. Cu ce idei de măști mai apar brand-urile

Femeile din viața lui Ștefan Bănică. Cine e cea mai insistentă. Exclusiv


Accesul în muzee, pe întreg teritoriul României, e condiționat de respectarea regulilor de distanțare socială, în sensul că publicul trebuie să poarte masca de protecție pe durata vizitei și să respecte distanțarea socială, respectiv un număr maxim de persoane într-o încăpere.

Cel mai important muzeu românesc are jumătate de secol

Muzeul Național de Istorie al României are 50 de ani vechime. „Instituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară; dintâi – nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii.

În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură. De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile Muzeului Naţional, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci.

Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, aşa cum a rezultat, era întinsă în 49 de săli, la care se adăugau Cabinetul Numismatic, Lapidarium-ul şi Tezaurul Istoric”, arată reprezentanții instituției.

Sursa foto:  Facebook / MNIR

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre